Петя Райчева, която наръга 40-годишния поляк Станислав Д. на 14 март в бургаския хотел „Парк”, остава в ареста. Апелативен съд – Бургас потвърди наложената мярка за неотклонение на първоистанционния. Магистратите счетоха, че действията са й умишлени, въпреки поетото количество алкохол и нестабилно психическо състояние, съобщава flagman.bg.
Припомняме, че според прокуратурата 21-годишната бургазлийка е нападнала поляка, когато той е излизал от банята и му е нанесла седем удара с нож.

Тезата на защитата обаче е друга. Адвокат Благой Потеров е категоричен, че тя се е отбранявала. В твърденията на пострадалия поляк имало сериозни разминавания. Няма основание да бъде взета най-тежката мярка, тъй като обвиняемата е неосъждана, смята авдокатът.

Според Потеров има вероятност Петя да бъде призната за невменяема, тъй като се освен престоя си в психодиспансера се лекувала и с три вида медикаменти.

Обвиняемата от своя страна твърди, че е заплашвана от поляка. Защитата подчерта, че ударите са повърхностни. При тях е нямало как да се стигне до фатален край. Потеров поиска обвинението да бъде променено в по-леко, а мярката за неотклонение - „домашен арест“ или „парична гаранция“ от 2 хил.лв.

Представителят на Апелативна прокуратура – Бургас коментира молбата на Райчева като неоснователна. Събраните доказателства водели до извод за авторството й на деянието, за което е привлечена да отговаря. Прокурорът посочи, че престъплението представлява висока степен на обществена опасност и е извършено с особена дързост. Признатата й психическа нестабилност и употребения преди деянието алкохол са довели до нейната неправилна преценка за ситуацията. Прокурорът приема за реална и опасността тя да се укрие, тъй като е демонстрирала намерение да се снабди с нови документи за самоличност.

Апелативен съд – Бургас установи, че Райчева е привлечена да отговаря за тежко умишлено престъпление, което се наказва с лишаване от свобода. При въззивната проверка на първоинстанционния съдебен акт, съдът намери за правилно направеното от Окръжен съд – Бургас обосновано предположение, че тя е автор на деянието, за което е привлечена да отговоря. Апелативен съд – Бургас приема, че правилно е отчетен проблемният социален статус на обвиняемата и липсата на стабилна и подкрепяща я семейна среда. Тези обстоятелства мотивират въззивният съд да приеме, че съществува реална опасност тя да се укрие или да извърши престъпление. Той приема, че наличието на постоянен адрес и чисто съдебно минало не са достатъчна гаранция, за да отпадне тази опасност.