Международният ден на Земята се отбелязва на 22 април. Целта е да се напомни на международната общност за пряката завимост между човека, планетата и нейните екосистеми. 
За първи път Денят на Земята е честван на 22 април 1970 г. в САЩ по инициатива на сенатора Гейлорд Нелсън като национална протестна демонстрация в защита на природата, в която участват близо 20 млн. души в цялата страна. В България се отбелязва от 1993 г. По данни на ООН Земята губи 4,7 млн. хектара гори всяка година, което е площ, по-голяма от територията на Дания. Освен това близо един милион животински и растителни видове са застрашени от изчезване. 
В своя бюлетин “Международна информация” от април 1970 г. в кратка информация БТА споменава за демонстрациите в САЩ:
Ню Йорк, 24 април 1970 г. /БТА/ В Ню Йорк, Филаделфия, Чикаго и в други градове на САЩ са се състояли многолюдни демонстрации против замърсяването на околната среда.
***
Ето как е отбелязана инициативата Международен ден на Земята преди 20 години - през 2004 г., в България, според емисията на БТА “Вътрешна информация”: 
Националната кампания по повод Деня на Земята ще бъде от 18 до 22 април под мотото "Вода за живот"
София, 16 април 2004 г. /БТА/ Националната кампания, посветена на Деня на Земята - 22 април, ще бъде от 18 до 22 април под мотото "Вода за живот", съобщи пресцентърът на Министерството на околната среда и водите, което е организатор на проявите.България ще отбележи Деня на Земята заедно със 174 държави в света. За втора поредна година Денят на Земята е под мотото "Вода за живот", като основните теми са достъп до водните ресурси, проблеми на здравето и потреблението. Кампанията има за цел да подпомогне управлението на местните, националните, регионалните и глобалните водни ресурси за изграждането на по-устойчив свят.Денят на откриването на кампанията - 18 април, е обявен от МОСВ за Национален ден за почистване от отпадъци и озеленяване. В него ще участват училища и неправителствени организации в цялата страна. На 19 април във Централния военен клуб ученици ще направят симулация на заседание на Народното събрание на тема: "Опазване на водите". На следващия ден ще има Ден на отворените врати на МОСВ, Изпълнителната агенция по околна среда, регионалните инспекции по околна среда и води, дирекциите на националните и басейновите дирекции в МОСВ и всички негови структури. Празникът на Земята в Двореца на децата ще бъде на 21 април.22 април ще бъде Национален ден за ученически наблюдения и контролни анализи на водни обекти в цялата страна. На същия ден министърът околната среда и водите Арсенова и членове на Националния ученически екопарламент ще извършват контролен анализ на водата на река Перловска. Вечерта министър Арсенова ще връчи Голямата награда на Дванадесетия международен конкурс за млади инструменталисти и композитори "Музиката и Земята", посветен на Деня на Земята.
***
Високо съдържание на кислород в река Перловска откри министър Арсенова днес след контролно замерване в Южния парк 
София, 22 април 2004 г. /БТА/ Високо съдържание на кислород в река Перловска откри министър Арсенова днес след контролно замерване в Южния парк заедно с 40 ученици от Националния ученически екопарламент.Събитието е част от програмата на Министерство на околната среда и водите в заключителния ден на Националната кампания, посветена на световния Ден на Земята - 22 април.Експресният анализ направен от министъра, учениците и специалисти от Изпълнителната агенция по околна среда /ИОСВ/ показа още, че електропроводимостта и ph на водата са с добър показател.Специалистите на министерството обясниха, че експресният анализ на повърхностните води отговаря на тези три показателя. Останалите анализи трябва да бъдат направени в лаборатория. Те обещаха да обявят резултата от анализа на реката до 17 часа днес. По инициатива на министър Арсенова световният Ден на Земята 22 април 2004г. е обявен от екоминистерството за национален ден за контролен анализ на качеството на повърхностните води, за който пробонабиране ще извършат ученици в цялата страна. 
***
400 фиданки засадиха в Монтана по повод Деня на Земята
Монтана, 22 април 2004 г. /БТА/ Служители от общинската администрация в Монтана, учители и ученици засадиха 400 иглолистни фиданки по повод днешния Ден на Земята. 300 от младите елхи се намират в парковете "Калето" и "Слънчева градина", а останалите - в дворовете на местните училища. Посадъчният материал е осигурен от община Монтана. Експерти от лабораторията на Изпълнителната агенция по околната среда в Монтана показаха пред граждани и ученици от местни клубове по екология как се взема проба от река Огоста. Те направиха експресни анализи на водата на място по показателите киселинност и замърсеност. Гражданите получиха информация за състоянието на околната среда в техния регион.
***
Две успешно излекувани птици - европейски бухал и обикновен мишелов, излетяха на свобода днес в парка “Витоша”
София, 22 април 2004 г. /БТА/ Две успешно излекувани птици - европейски бухал и обикновен мишелов, пуснаха на свобода днес в парка Витоша в местността "Момина скала" природозащитници от Центъра за рехабилитация и размножаване на редки видове при "Зелени Балкани".И двата вида са защитени от българското и европейското законодателство и са включени в приложенията на Конвенцията по международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора. Това съобщи Тома Белев, директор на парк "Витоша", който изрази надежда освободените птици да се адаптират добре към новата среда. Летежът на двете птици бе успешен и на събитието станаха свидетели освен природозащитниците и журналистите и многобройна група деца от Англо-американското училище в България.     Събитието е посветено на Международния ден на Земята - 22 април, и на него присъстваха представители на държавни институции и международни партньори на “Зелени Балкани” от посолството на САЩ и "Корпуса на мира", представен от директора за България Карол Хамърдорфър. Двете птици са били с ранени крачета и са престояли в рехабилитационния център около шест месеца. Правени са им множество манипулации, рентгенови снимки, включително и операции, довели до тяхното пълно оздравяване, обясняват природозащитниците. През последните години в Центъра се приемали по около 300 животни годишно от всички райони на страната, наблюдавани от РИОСВ.Центърът за рехабилитация и размножаване на редки видове е създаден през 1995 год. на територията на Техникума по ветеринарна медицина в Стара Загора.     Основната му цел е рехабилитацията, връщане в природата или размножаване на бедстващи, нуждаещ се от помощ диви животни. За деветте години през него са преминали над 550 диви животни, основно птици. От тях 40 на сто са върнати успешно в природата, казват не без гордост стопаните му.
***
Бивши миньори ще градят чешма в пернишкото село Дивотино
Перник, 22 април 2004 г. /БТА/ Деветдесет миньори от закрития рудник "Иван Гарванов" до пернишкото село Дивотино ще изградят чешма в селото, съобщи Кирил Стаменов - председател на инициативния комитет. На чешмата ще бъде монтирана паметна плоча на загиналите в рудника миньори.Инициативата за изграждането й е по повод Световния ден на Земята и Националната кампания "Вода за живот".Бившите миньори засадиха фиданки в центъра на Перник. Нарекоха я "Алея на добротата".1280 души е наброявал колективът на закрития вече рудник "Иван Гарванов". 
***
Областният управител на Шумен откри 4-километрова екопътека в подножието на Мадарския конник
Шумен, 22 април 2004 г. /БТА/ Областният управител на Шумен Нора Чалъкова откри днес официално 4-километрова екопътека в подножието на Мадарският конник.Пътеката е изградена по проект на областната администрация, финансиран от Министерството на околната среда и водите /МОСВ/. Повод за откриването й е Световният ден на Земята.Екопътеката, за която са вложени 43 000 лв., е в района на най-популярния туристически маршрут в археологическия резерват. Сега областната управа в Шумен кандидатства пред МОСВ за втори етап от екопътеката на стойност 110 000 лв. Проектът предвижда укрепване на скалния масив край конника, изграждане на информационен център и разширение на екопътеката. 
***
Стара изворна чешма възстановиха жителите на Алфатар и край нея днес бе открито място за отдих
Силистра, 22 април 2004 г. /БТА/ Стара изворна чешма с корита възстановиха жителите на Алфатар и край нея по случай Световния ден на Земята днес бе открито място за отдих със залесена площ. Чешмата бе възстановена благодарение на алфатарската фондация "Надежда" със съдействието на общината и спонсори. …В района има около 30 стари чешми...По случай Световния ден на Земята в Силистра се провежда общинско детско изложение "Даровете на земята, водата и въздуха". В изложението участват около 400 деца от общината, които през свободното си време работят в Центъра за работа с деца, Центъра за ученическо техническо и научно творчество, Ученическата спортна школа и Народната астрономическа обсерватория.На Световния ден на Земята бе посветено проведеното днес в училището по селско стопанство в село Ситово състезание между млади трактористи. По-късно в читалището се състоя празничен концерт. В Тутракан Световният ден на Земята (…) млади еколози под ръководството д-р Йордан Куцаров -  изпълнителен директор на Сдружението с нестопанска цел "Защитена местност "Калимок" - "Бръшлен", което възстановява около шест хиляди хектара влажни зони край Дунав, почистваха сметище край тутраканското село Нова Черна… 
***
Посланикът на САЩ Джеймс Пардю връчи на “Зелени Балкани” сертификат за програма срещу незаконната сеч
Пловдив, 22 април 2004 г. /БТА/ Посланикът на САЩ у нас Н. Пр. Джеймс Пардю връчи днес на сдружение “Зелени Балкани” сертификат, отбелязващ началото на програма, финансирана от Демократичната комисия към щатското посолство. Проектът е на стойност 20 000 долара и е за борба с незаконната сеч и бракониерството в българските гори, уточни посланикът. Тези средства ще помогнат на сдружението да създаде национална мрежа от доброволци, които ще издирват и докладват за подобни нарушения, каза г-н Пардю. Посещението на дипломатът бе във връзка със Световния ден на Земята и отчета на “Зелени Балкани” за приключилите две програми по линия на Американската агенция за международно развитие /ААМР/ и Демократичната комисия. В рамките на две години доброволци на “Зелени Балкани” са подали над 200 сигнала за нарушения на околната среда. В следствие на това са образувани 35 вътрешни проверки, девет наказателни производства, издадени са 54 акта за бракониерство и са уволнени петима горски служители, каза Христо Николов, член на Управителния съвет на сдружението.Джеймс Пардю съобщи, че чрез ААМР през последните 12 години САЩ са инвестирали в България над 10 милиона долара в опазването на околната среда и за икономическото й развитие. По данни на посолството на Съединените щати през последните 14 години чрез България се е лишила с около 16 на сто от горите си. Според него, ако това продължава горите на България могат да изчезнат в следващите 10 години.След срещата си в Пловдив Джеймс Пардю присъства и на представянето на предложение за обявяване на Западни Родопи за природен парк, което се състоя в местността Асенова крепост над Асеновград. 
През 2024 г. инициативата на Международният ден на Земята ще се отбележи под мотото: "Планета срещу пластмаса".