Общинският съвет подкрепи предложението на кмета Пенчо Милков Община Русе да прехвърли безвъзмездно на държавата сградата на бившия Дом на учителя на „Александровска“ след приключване изпълнението и реализацията на инвестицията, финансирана чрез Механизма за възстановяване и устойчивост. „За“ гласуваха 39 съветници, седем се въздържаха и нито един не се обяви против, въпреки че някои от градските старейшини бяха притеснени, че имотът ще бъде загубен за Общината.
Задължението за връщане на имота обратно на държавата е записано като клауза в договора от 2019 г., в случай че за следващите 5 години Общината не изпълни ангажимента си да направи ремонта на сградата. Той не е извършен поради липса на процедура за финансиране в този период. Такова бе осигурено едва в края на миналата година и се стигна до ситуацията пари има, време няма. 
„Общината ще приеме европейско финансиране и ще дофинансира със собствени средства този проект, след което няма да бъде собственик на имота. Притеснена съм, че ще похарчим наши пари за имот, който няма да е наш“, заяви Рена Стефанова. В отговор кметът обясни, че този сценарий е съгласуван с областна администрация и МРРБ и е единствено възможен в сложната ситуация, като очакванията са да бъде намерен начин имотът да остане собственост на Община Русе. По каква точно процедура ще стане това, засега не е ясно и ще е предмет на изработване през следващите години.
Ремонтът на Дома на учителя и превръщането му в Младежки център ще отнеме поне година-две, след което имаме период на устойчивост 5 години, така че въпросът за връщането на сградата на държавата ще се поставя след 7-8 години, обясни кметът Пенчо Милков.
Галичка Николова посочи, че в договора за финансиране на реконструкцията на имота като задължение на Общината е записано условие, че в срок от два месеца от подписването трябва да бъде обявена обществена поръчка. Каквато до момента няма, въпреки че този срок е минал. Обществената поръчка е в системата и чака предварителен контрол от Агенцията за обществени поръчки, обясни Пенчо Милков.
По всичко изглежда, че държавата в лицето на МРРБ не бърза да си върне имота, реконструкцията на сградата ще бъде извършена според одобрения проект, а европейското финансиране ще бъде усвоено. Както посочи зам.-кметът Златомира Стефанова, че стопиране на русенския проект би означавало неизпълнение на индикаторите по цялата програма - нещо, което всички са заинтересовани да бъде избегнато.