Известният русенски фотограф Явор Мичев, който не спира да изумява с фантастичните си снимки, е за втори път носител на Голямата награда на Х Международен фото салон „Пловдив 2023“. Отличеният кадър е заснет в Русе и е озаглавен „Лятна буря“. Той ще бъде част от голямата изложба, която ще бъде открита на 20 април, събота, в 17.30 часа на площад „Свобода“. Това ще бъде и първата официална проява на сформираното през март Градско фотографско дружество-Русе, подкрепена от общинската фондация „Русе - град на свободния дух“.
Явор Мичев е носител и на приза за най-добър автор на салона в Пловдив с най-много допуснати творби - общо 17. Сред отличените е и русенската фотографка Мирела Партинова, който е носител на бронзов медал. Фотосите на двамата са избрани в конкуренция измежду 5851 фотографии от 42 държави във всичките 6 раздела.
Целта на новото дружество, което е част от Възрожденско читалище „Зора“, е да обедини всички, обичащи това изкуство в група от съмишленици, които да работят непрекъснато и заедно за утвърждаването на Русе на фотографската карта на България и Европа. Сбирките се провеждат всеки първи вторник на месеца в малкия салон на читалище „Зора“.
Дружество продължава да набира нови членове, като скоро ще обяви курсове за обучение на фотографи (начинаещи и напреднали), както и авторски класове от утвърдени членове като Димитър Митев, Явор Мичев, Анна Анастанова, Мирела Партинова, Цветомир Цветанов, Венелин Молнар и други. контактите с него стават чрез фейсбук страницата „Градско фотографско дружество - Русе“.
В предстоящата изложба ще бъдат показани избрани фотографии от салона в Пловдив - над 120 петзвездни фотографии.