Първият по рода си глобален доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за социално-емоционалните умения на 15-годишните ученици ще бъде представен днес. Събитието ще бъде излъчено на живо в над 20 държави, членки на ОИСР, взели участие в проучването. То е осъществено в държави от четири континента, а фондацията "Лъчезар Цоцорков" обезпечава включването на България в него, съобщават от организацията. 
За разлика от PISA целта на изследването не е да сравнява образователни постижения на ученици от различни държави, а да даде поглед върху социално-емоционалните им умения, които благоприятстват за повишаването на постиженията и успешната реализация на младежите.
На откриването на форума "Овластяваме новото поколение" се очаква да присъстват вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков, и Димитър Цоцорков, учредител и член на Управителния съвет на фондацията "Лъчезар Цоцорков".
В събитието се очаква да участва и проф. Андреас Шлайхер, директор на образователния департамент на ОИСР,
Какво изследва първият по рода си международен доклад на ОИСР?
В проучването на ОИСР ще бъдат представени изводи по пет ключови области от социално-емоционалното развитие на учениците: прогресивност (оpen-mindedness), отговорност (task performance), свързаност (engaging with others), сътрудничество (collaboration) и самообладание (emotional regulation), които имат директна връзка с академичния и житейския успех на младежите. С оглед на ниските образователни резултати, засечени от PISA и националното външно оценяване, социално-емоционалното образование предлага потенциално решение и подход, който може да обърне негативната тенденция у нас, отбелязват организаторите.
Представянето на българските резултати от проучването ще е на пресконференция от 13:00 ч., в зала "Мусала 1", на хотел "Хилтън". В нея са очаква да участват проф. Андреас Шлайхер - директор на образователния департамент на ОИСР, Йоанна Маринова - изпълнителен директор на фондацията "Лъчезар Цоцорков", и служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков.