На днешния църковен празник – Свети Дух, Ямбол отбелязва празника на града. Денят е определен с решение на Общинския съвет през 1993 година. Поводът тогава е честването на 1700 години от споменаването с писмен източник на името на Ямбол (293 г.).
Празнуването на Свети Дух е свързано със събора при най-старата църква в града "Света Троица", който се отбелязва от 1874 – 1875 година. Всяка година празникът е на различна дата, но винаги в понеделник. Според църковните канони празникът на Светия Дух се отбелязва 51 дни след Великден, на деня след Петдесетница.
Денят на Ямбол ще започне със Света литургия в храма "Света Троица" в квартал "Каргон", където по-късно ще се състои и традиционният народен събор. По-късно ще започне и тържествена сесия на Общинския съвет, на която ще бъдат връчени награди и званията "Почетен гражданин".
Тази година Голямата награда на Ямбол за 2023 г. ще бъде връчена на хореографите Мая и Румен Тодорови. Званието "Почетен гражданин на Ямбол" ще бъде връчено на Сашо Дончев, бизнесмен, предприемач и общественик, и на художника Георги Зайков (посмъртно)
В 17:00 часа ще бъде открита и традиционната изложба за празника на Ямбол "Светлината", организирана от Художествената галерия "Жорж Папазов" – Ямбол. Тази година специален гост ще бъде художникът Тодор Янков. 
Денят на Ямбол ще приключи с концерт на Николина и Мария Чакърдъкови, чиито песни ще бъдат съпроводени от Неврокопския танцов ансамбъл и празнична заря.
Програмата за празника на Ямбол започна още на 29 май с разнообразни събития, фестивали и концерти. Музикантите от  група "Диана Експрес" събраха хиляди на концерт в града на 3 юни. Цигулката на световноизвестния Васко Василев и гласът на Деси Добрева "взривиха" снощи публиката на препълнения с хора площад в два последователни концерта.
Празничните прояви продължават до 17 юни. Джаз певицата Йълдъз Ибрахимова и камерният оркестър "Дианополис" - Ямбол ще поднесат съвместен концерт на 11 юни. Предстоят и 26-ите Театрални празници „Невена Коканова“, които ще се състоят от 12 до 17 юни.