Кореспондентите на БТА в Благоевград Десислава Велкова и Красимир Николов бяха отличени в Европейската нощ на музеите от Регионален исторически музей – Благоевград за популяризиране на културно–историческото наследство и дейността на музея. Грамотите връчи директорът на културната институция д-р Кирил Алексиев. 
Преди да бъдат връчени отличията на кореспондентите на БТА в Благоевград, водещата на събитието – уредникът в отдел „Връзки с обществеността“ Димитрина Какарадова каза, че в последните години музеят е спечелил за своята родолюбива кауза двама млади сътрудници и приятели, често излизащи извън рамките на обикновеното репортерство.  
Тази година музеят в Благоевград отличи и журналиста от Българското национално радио и водещ на предаването „Изгрей, зора“ Валентин Дишев. Много малко са музеите в страната, които си имат свое радио и телеграфна агенция с любими журналисти, които винаги са заинтересовани и загрижени за всичко, което се случва публично или задкулисно, и винаги са готови да анонсират нашите проблеми и да презентират нашите успехи, посочиха от музея по време на връчването на грамотите на тазгодишните сътрудници на РИМ – Благоевград. 
Сред номинираните за награждаване бяха и Сдружение „14-и пехотен Македонски полк“ - за образователната мисия, на която се посвещават заедно с музея, както и дългогодишният уредник и директор на музея д-р Камелия Грънчарова - за инициирането на изложбата „Село Зарово, Солунско. Времена и хора“ и на изложба с част от документалното наследство на Антон Попстоилов по повод 155 години от рождението му. 
От музея обявиха, че преди дни е разписан договор за цялостно саниране на сградата на РИМ – Благоевград по проект. Поради юридически разминавания, свързани със собствеността на музея, в продължение на пет години кандидатстването е било невъзможно. В тази връзка от музея отличиха бившия областен управител на Благоевград, а после и заместник–министър на регионалното развитие Николай Шушков в служебното правителство на Гълъб Донев, като посочиха, че без съдействието на Шушков, кандидатстването с проекта нямало да се случи. 
Грамота получиха и Катрин Колева и Росица Сафир, които са дарили фотографии за отдел „Природа“ на музея, както и спомоществователят майор Пламен Велев – заместник-началник на Военно окръжие – Благоевград, за финансовата подкрепа, която оказва на музея с парични и предметни награди за подрастващите, които участват в събития на музея. 
По традиция РИМ – Благоевград изрази своята благодарност и към дарителите на музея – повече от 30 човека за изминалите четири години. 
През целия ден в музея бяха организирани различни занимания за деца, свързани с ръкоделие, археология, възрожденска история. За малките посетители имаше и театър – „Жабокът принц“ на куклен театър „Зазу“. Вечерта беше открита изложбата „Турция в сърцето ми“ на пътешественика и писател Симана Марковска и гостуващата изложба на РИМ – София - „Феерии от кожа“, посветена на 120 години от рождението на художничката Васка Баларева. Програмата до полунощ продължи с още изложби, музикални изпълнения и хоротека във фоайето на музея.