В Европейската нощ на музеите регионалният исторически музей (РИМ) „Стою Шишков“ в Смолян отбеляза 20 години от покоряването на Еверест и гибелта на смолянския алпинист Христо Христов.
Събитието започна с прожекцията на филма „Талай Сагар – между светлината и сянката“ и откриване на изложба „В памет на Христо Христов“ от скулптури, рисунки, снимки и артефакти на смолянския алпинист.
"Дълго търсих думите за тази изложба, която е първата на Христо. Знам, че не ги намерих, не се и надявах. Тези, до които стигнах, са недостатъчни и слаби за събитието, което ни събра. Краткият и уникален път на Христо стои пред нас, очертан от рисунки, скулптури, фотоси, филми. Тази изложба помага на надеждата и вярата, че духът му е сред нас, че живее“, каза в препълнената с публика зала директорът на Регионалния музей в Смолян Валентина Василева. Тя посочи, че изложбата е реализирана с усилията на приятелите на Христо Христов, благодарение на които гипсовите оригинали на скулптурите са укрепени и отлети в метал.
На събитието присъстваше Никола Леваков – един от авторите на филма „Талай Сагар – между светлината и сянката“. Той посочи, че не познава друг човек, за когото биха се събрали толкова много хора, когато него го няма.
На Христо Христов беше посветен и музикално-поетичен рецитал „Бяла пелена“ по стихове на баща му Ганчо Керечев в изпълнение на Борис Хаджийски и Саша Георгиева - пиано. Нощта на музеите в Смолян ще завърши с музикални посвещения с любимата музика на алпиниста - джаз концерт на квинтет Велека Цанкова (вокал), Димитър Льолев (саксофон), Станислав Арабаджиев (пиано), Калина Андреева (контрабас), Никола Горялов (барабани), DJ Руси, Брейкинг скуул слипуокинг крю и дръмс – Никола.