В Самоков днес официално ще бъде открит паметник на българския фотограф Анастас Карастоянов, който ще е в Историческата зона на града, съобщиха от пресцентъра на Община Самоков. Официалната церемония ще бъде половин час преди обяд. 
Паметникът представлява фигурата на Карастоянов с неговия фотоапарат. Това е визията от най-известната снимка на фотографа. Зад паметника са поставени реплики на фотографски плаки от направените от Карастоянов снимки на исторически личности. 
Концептуално паметникът ще се обвърже с Доспевската къща, където на приземния етаж в момента се оформя автентично възрожденско фотографско ателие. 
В пространството около него е озеленено и има кътове за отдих, информираха от Общината. 
Както БТА писа, нова книга разказва за живота и делото на пионера на българската фотография. Тя е написана от уредника в Исторически музей-Самоков Любомир Николов. 
Припомняме, че през 2017 година Община Самоков с решение на Общинския съвет прие статута и учреди Национална награда за фотографско изкуство. Целта е от една страна да се отдаде признание на самоковеца Анастас Карастоянов и рода Карастоянови – пионери на българската фотография, а от друга – да се подчертае ролята на Самоков за развитието на фотографията в страната ни. Националната награда за 2023 година бе присъдена на Явор Мичев.