Клубът по джудо, самбо и сумо-Божурище организира днес спортни състезания в село Росоман, Софийска област, във връзка с гражданската инициатива "Да на чистия въздух! Не на златодобива! Залесяване в Златуша". За това съобщават организаторите на събитието. Целта е да се представят исканията на жителите в околността за чист въздух и чиста природа в отговор на инвеститорските намерения за златодобив в района. Присъстващите ще обсъдят и организацията на референдума, който ще се проведе на 9 юни в община Божурище. В 10:00 ч. в центъра на село Росоман е събирателният пункт, оттам се тръгва към мястото за провеждане на спортните игри.
Гражданите в района имат опасения за възникването на екологични и здравни проблеми при реализация на проекта. Организаторите на днешното събитие посочват, че заради това в рамките на два месеца са били сформирани местни сдружения и инициативни комитети, които да работят за предотвратяването на проекта.
БТА припомня, че преди да се обяви референдума, граждани от района проведоха няколко протеста против проучвателните дейности и добива на злато върху площ "Златуша".