Музеят по история на медицината ще предложи специална програма на жителите и гостите на Варна в Нощта на музеите, съобщават от екипа. Във вечерните часове посетителите ще могат да присъстват на музикални изпълнения на певеца Александър Петров и студентския мажоретен състав към Варненския медицински университет с ръководител Галина Дикова. 
По-късно д-р Радослав Спасов ще изнесе лекция „Анатомията на човека - между скалпела, пинсетата и мишката“, в която ще „разходи“ публиката между измеренията на класическата наука и виртуалния свят, в който се разкриват нови възможности за изучаване на устройството на човешкото тяло.
Програмата ще завърши с демонстрации на химически реакции и експерименти, подготвени от студенти и преподаватели от катедра „Химия“ при университета.
В уникалния Музей по история на медицината във Варна на площ от 400 кв. м. се проследява хронологично развитието на науката като практика, изкуство и наука от най-дълбока древност до наши дни. Първият обхванат период е от V хилядолетие пр. Хр. до края на XIV в. след Хр. В тази част от експозицията е изложена една от най-богатите в страната палеоантропологични колекции с възстановки, които демонстрират как са изглеждали хората, живели по тези места през различните епохи.
В друга зала е представена медицината през османския период и Възраждането с народните практики на лечение, гърнета за съхранение на полезни лечебни средства, старинни клещи за вадене на зъби, лечебна кал (мумио), луга, непрана вълна, гривни за регулиране на кръвното налягане. Изложени са и икони на светци лечители - безсребърници.
В музея могат да се видят железни и бронзови медицински инструменти от времето на траките, гръцката колонизация, римската империя и началото на българската държава, както и монети с образи на божества, свързани със здравето като Асклепий, Хигия, Телесфор, сечени и намерени по нашите земи.