Националният демо център за дигитални решения в земеделието отваря вратите си за всички фермери, съобщиха от Европейския цифров иновационен хъб АгроХъб.БГ. Днес от 10:30 часа в Института по зеленчукови култури "Марица" ще бъде даден официален старт на демонстрациите в технологично оборудваната "умна" оранжерия със система за прецизно напояване, хранене и климат контрол и над 300 сорта домати.
В рамките на проекта AgroDigiRise по програма "Цифрова Европа", ИЗК "Марица" се преобразява изцяло. Посетителите ще могат да видят на място как работят технологиите, да се срещнат със специалисти и да развият дигиталните си умения с иновативни и интерактивни обучения, посочват организаторите.
Още в деня на откриването на Демо центъра са подготвени серия от полезни уъркшопи на различна тематика, свързани със събирането на пространствени данни чрез дистанционни методи, картографиране на вегетацията и използване на резултатите за вземане на "умни решения", както и рецепти за прецизно торене на домати, в зависимост от фазата на развитие на растенията и запасеността на почвата с хранителни вещества. 
За първи път партньорите в Европейския цифров иновационен хъб АгроХъб.БГ ще демонстрират как всички заинтересовани страни ще получават безплатен достъп до най-новите дигитални решения в земеделието, експертни услуги, полезна и актуална информация, изграждане на партньорства, включително и международни, демонстрации и обучения. Специален панел от програмата на събитието ще бъде посветен на ключовите моменти от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони на Република България и практически насоки за ползване на инвестициите, предвидени в него.