Oт утре, 5 април, община Стара Загора отправя втора покана за кандидатстване по Основната фаза на проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"- LIFE-IP Clean Air по Програма LIFE на Европейския съюз за преход към алтернативни форми за отопление на домакинствата. Това съобщават на официалния сайт на местната администрация. От там допълват, че кандидати, които са подали документи за участие в Пилотната фаза на проекта и са включени в резервния списък, се класират по право за участие в Основната фаза за същия имот и за същото отоплително оборудване. В случай че желаят да продължат участието си в проекта и да им бъде подменено отоплителното оборудване през Основната фаза, те трябва да посетят офиса на Програмата в община Стара Загора, където да подпишат актуализирания образец на Декларация Д1. Това означава, че те не подават наново пакета от документи, а на място ще се обработи потвърждението им за участие, но не по-късно от крайния срок за кандидатстване, който е 31 декември т.г.
Одобрените кандидати за подмяна на уреди от първата покана за кандидатстване по Основната схема, които имат сключени договори, нямат право да кандидатстват отново по настоящата покана.
Както БТА писа през миналата година започна подмяната на отоплителните уреди на 287 домакинства от града, заявили желание за участие в програмата, които бяха одобрени след първата покана на основната фаза на проекта. Беше извършена подмяна на пет печки на дърва и въглища с такива на газ. Вече започна и поетапната подмяната на още 87 стари отоплителни уреди с такива на пелети - топловъздушни камини и камини и котли с водна риза. В следващите месеци ще приключи подмяната на уредите на всички одобрени до момента домакинства.
"Очакваното намаление на емисиите на фини прахови частици ФПЧ10 в Стара Загора след подмяна на уредите е в размер на 14 тона/годишно", обясни пред БТА Росица Копривчина, началникът на дирекция "Транспорт, чистота и екология" в местната администрация.  Тя е категорична, че се наблюдава устойчива тенденция към намаляване на броя на превишенията на средноденонощните концентрации и средногодишните стойности на ФПЧ10.
Общо 878 домакинства могат да се възползват от възможността за подмяна на уредите за отопление. Общата стойност на проекта за община Стара Загора е 1 484 758 евро.