Докато “Чат Джи Пи Ти” (ChatGPT) преобръща представите ни за комуникация, около месец след официалното отваряне на първия Европейски център за имерсивно перформативно изкуство – ECIPA във “ВАРИАНТ / култура” в София, булевард “Васил Левски” 67 изглежда като емоционален байпас в сърцето на столицата. Платформата обединява различни артистични практики, които насочват посетителите да преосмислят връзката публика - изпълнител - произведение. От центъра казват, че творбата на място е “индивидуално преживяване за всеки посетител” и освен артистичната си функция, предлага информация за същността на потапящото перфомативно изкуство и причините за неговото съществуване.
”ОТКРИВАНЕ” 
Това е инсталация, създадена от Християн Бакалов специално за пространството. Авторът е известен с успешната си кариера на световната сцена за съвременен танц и хореография, и присъства все по-осезаемо и на българската. Публиката познава и артистичните му намеси с инсталации в градската среда на Белгия, Италия, Франция, а на местна почва все по-често имаме възможност да разпознаем стила му в публичното пространство, например на Френския културен институт, културния дом на “Красно село” в София, барутния погреб ReBonkers във Варна. Според живеещите в района там работата на Бакалов с цветните ленти създава весело настроение и изкушава минувачите да влязат и разгледат алтернативното пространство за изкуство.
Християн Бакалов се занимава с имерсивни, “потапящи” инсталации от над десет години, в проектите му (Unreal, PURE /future/, Praxis)  съчетават спектакъл, движенчески театър, визуалнo изкуство. Общото между тях е артистичният експеримент с времето и пространството, в който зрителят става участник и обратното.
Или - движението, така, както го описа за БТА хореографът, е “навътре към себе си”.
Той работи с тъмнината и със затворените очи още 2000 г., когато създава Body Sensing Routine заради желанието си да се свържe с публиката по-пълноценно. Когато изключиш окото като главен стимул за информация към света и реалността, казва Бакалов, “отваряш” други сетива - като ограничиш окото, като го изолираш, другите сетива се “събуждат”, защото те трябва да компенсират тази липса на информация, която поначало имаме.
Колко е важно да бъдеш сетивен
Макар че повечето перформативни инсталации на автора “потапят” посетителя с първоначално “премахване на господството на окото над другите сетива”, при настоящата първо се изолира слухът. Това става чрез слушалки, които се поставят на ушите на зрителя, преди пред него буквално да се отвори вратата към “ОТКРИВАНЕ”.
Откритията нататък са извънредно лични и, без излишно повдигане на завесата, стават на тъмно. Както може да се чуе на един етап от преживяването в центъра, “имерсивността съществува, когато тялото на зрителя е физически активно, притежава всичките си сетива и чувствителност, позволявайки му да се потопи в своята същност”.
Публиката влиза в инсталацията индивидуално на всеки 30 минути и всеки човек прекарва един час вътре, подкрепян от финото, но мощно присъствие на изпълнителите, които успяват да осъществят и контакт, и доверие с посетителя почти едновременно. “Да предразположим човека, той да ни се довери в началото и да бъде спокоен в цялата инсталация - това за мен е много важно”, каза водачът на автора на този текст Даниел Денев. Той сподели, че реакциите на хората са различни, уникални, но си приличат по това, че всички са човешки. Има хора, които се стряскат, уточнява Денев. Много са различни. Има хора, които плачат, смеят се, изпитват някакви емоции.
Опитът показа, че частен или общ, накрая основният въпрос е с няколко гледни точки по-ясен за съзнанието. В конкретното емпирично изследване се прояви и страхът пред евентуалната опасност човешката чувствителност да бъде притъпена от всекидневното бомбардиране с информация, алгоритми и изкуствен интелект. Дали емоциите ни не са на изчезване до степен, в която се налага допълнително стимулиране с перформативно имерсивно изкуство? Според Денев допълнителното стимулиране чрез изкуство ги прави “по-изострени, по-силно се чувстват като вкус, като усещане”. Със сигурност, каза той, има голяма еволюция, но това, което нашият интелект може да преживее… Няма друго.
По думите на Бакалов, когато човек преживее някаква травма, независимо дали психологическа или физическа, когато тя е силна, разтърсваща, човекът, за да се предпази и оцелее, “затваря” всичките си сетива, заключва се, за да премине през това. Колкото по-добре познаваме сетивата си, толкова по-добре ще боравим с тях и толкова по-добре ще познаваме и реалността, добавя той и оставя вратата отворена.
Повече за търсачите на усещания
“ОТКРИВАНЕ” е възможно благодарение на подкрепата на Национален фонд “Култура” по програма “Възстановяване и развитие на частни културни организации”. Навлизането в пространството на ECIPA във “ВАРИАНТ / култура” става с билети след кратък съспенс на https://epaygo.bg/1189041468/. За най-нетърпеливите все още има шанс да се включат и в преживяването PRAXIS, което Християн Бакалов организира днес от 20:00 и 20:30 ч., заедно с 12 изпълнители от театъра лаборатория на Софийския университет “Алма алтер”. Входът е свободен, записването - задължително, на [email protected].
Следващите новини с участието на Бакалов се очакват през април от операта в Стара Загора, където артистът сътрудничи за поставянето на дует от репертоара на Парижката опера. На 17 май предстои Международният фестивал на микротанца в София, чийто домакин за първа година ще бъде ECIPA. Следват три големи инсталации с цветни ленти в Пловдив. Локациите са: Гребната база, близката трибуна, за която Бакалов каза, че ще бъде с олимпийските цветове и Братската могила, “която ще е монументална, защото там ще е цялата еспланада - между стълбовете и вътре”, където на 17 май предстои церемонията за откриването. Есента очакваме от Бакалов нов проект, под, засега, работното заглавие "1, 2".