Проектът „Музикално обучение за украинските деца“ на фондация „Музика за България“ е българският претендент за Европейската младежка награда „Карл Велики“. Това съобщават от пресслужбата на бюрото на Европейския парламент (ЕП) в България.
„Музикално обучение за украинските деца“ има за цел да помогне на украински деца и младежи на възраст между шест и 24 години да преодолеят травмата от войната, като изразяват емоциите си чрез музика. Над 1000 урока по музика са представени на 50 украински деца, на които е осигурено и безопасно пространство, подкрепяща социална среда, приятелски настроени учители и достъп до музикално оборудване и съоръжения.
„Ние вярваме в лечебната сила на музиката и работим усилено, за да я направим по-достъпна за хората в нужда. Преглеждайки различни казуси и психологически изследвания, занимаващи се с посттравматично стресово разстройство, открихме, че децата, които са били изложени на силен стрес, могат да се възползват значително от арт терапията, тъй като тя драстично намалява нивата на хормона на стреса в телата им. Нашата мисия е да развиваме музикалната култура, като правим музикалното образование по-достъпно и предоставяме на артистите иновативни възможности за кариера“, коментира Боян Симеонов от фондация „Музика за България“.
Проектът ще представя страната в рамките на 16-ото издание на общоевропейския конкурс.
Всяка година ЕП и Международната фондация за наградата „Карл Велики“ организират конкурс за проекти, реализирани от и за млади хора. Национално жури във всяка страна от ЕС избира по един проект, а след това от селектираните 27 проекта европейско жури определя тримата лауреати на наградата. Европейското жури се състои от двама членове и председателя на Европейския парламент, трима представители на Фондацията за международната награда „Карл Велики“ в Аахен и двама представители на младежкия сектор.
Наградата „Карл Велики“ се връчва за проекти, чиито създатели са на възраст между 16 и 30 години. Спечелилите проекти трябва да насърчават разбирателството в Европа и света, да подпомагат изграждането на общо усещане за европейска идентичност и интеграция, да насърчават други млади хора в Европа да участват активно в демократичния живот, да служат като модел за европейските младежите и да предлагат практически примери за съвместното съжителство на европейци като една общност.
Наградата за най-добър проект е 7500 евро, втората награда е 5000 евро, а третата − 2500 евро. По един представител от всеки от отличените национални проекти ще бъде поканен да присъства на церемонията по връчване на наградите през месец май 2023 г. в Аахен, Германия, а тримата лауреати ще бъдат поканени да посетят Европейския парламент. / ГН