Агенцията по заетостта и Висшето училище по застраховане и финанси подписаха споразумение за сътрудничество
Изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Полина Маринова и ректорът на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) проф. д.ю.н. Борис Велчев подписаха споразумение за сътрудничество и съвместна дейност за подпомагане на трудовата реализация на младите хора в България. Във фокуса на партньорството бе поставена грижата за младежите, като важна национална кауза за осигуряване на европейско развитие на страната, съобщиха от Агенцията по заетостта.
На срещата присъстваха и заместник-ректорът по администрация и проекти на ВУЗФ проф. д.н. Евгени Евгениев, мениджърът за комуникации и кариерно развитие на ВУЗФ Юлияна Георгиева, както и заместник-изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Кремена Калчева. Екипите на двете институции заявиха своята ангажираност към споразумението и увереността си, че в основата на благоденствието на всеки млад човек е осигуряването на възможността за учене и работа. Договориха се поредица конкретни стъпки за подкрепа на младежката заетост.
Агенцията по заетостта ще предоставя актуална информация за своите услуги, за търсените от бизнеса професии, за обявените от работодатели свободни места за стажуване, за активните кампании и събития, насочени към младежите, включително за програми и мерки за запазване и за насърчаване на заетостта, целящи бързата адаптация на младежите към изискванията на пазара на труда. Съвместно ще бъдат организирани специализирани трудови борси, дни на кариерата и други инициативи с работодатели, които дават възможност за реализация по специалността на висококвалифицираните млади хора.
ВУЗФ ще предостави преференциални условия за обучение на служители на Агенцията по заетостта в бакалавърска, магистърска и докторска степен. Едно от договорените предимства за тях ще бъде възможността за индивидуални учебни планове, за да могат по-лесно да съвместяват работата с процеса на обучение.
Кариерният център към ВУЗФ ще работи в сътрудничество с Агенцията по заетостта и ще предоставя актуална информация на своите студенти за възможностите за подкрепа на пазара на труда - от избора на професионален път и представяне пред работодател, до началото на кариерата и желаната трудова реализация.
За Агенцията по заетостта това е 40-ото споразумение за сътрудничество с висше училище. Очакванията са активният диалог за трудовата реализация на младите хора между Агенцията по заетостта и ВУЗФ да добави стойност към действащите подходи за кариерно развитие и да бъде основа за изграждане на сътрудничество в тази насока с други университети и учебни заведения в страната.