Започнаха ремонтните дейности в новото музейно пространство в центъра на Казанлък, което ще стане дом на една от най-знаковите творби на именития Иван Милев – портрета „Ахинора“. Това съобщи директорът на Художествената галерия в града д-р Пламен Петров. Пространството ще бъде част от структурата на галерията, а целта на Община Казанлък е то да отвори врати по време на тазгодишния Празник на розата през месец май. Предстои и оформяне на площадното пространство пред сградата.
Още в края на 2021 година Община Казанлък започна инициативата да бъде изграден дом на тази емблематична за българското изкуство творба, посочи той. „Творчеството на Иван Милев в създадено върху хартия с доста крехки материали, което предопределя и малко по-особено експониране – нещо, за което за съжаление до момента не са полагани грижи“, обясни той и напомни още, че в родния град на художника няма музейно пространство, което да е посветено на него. В бъдещия музей ще бъде експонирана не само „Ахинора“, но и регулярно ще бъдат представени различни фрагменти от творческия и житейски профил на автора. „Целта е да създадем едно място, което да отговаря на всички съвременни изисквания за излагане на художествени произведения“, каза той. По думите му това ще даде възможност не само за излагане пред публиките на една от най-ярките творби в българското  изкуство, но и за съпоставянето и с произведения на други български или западноевропейски художници. 
Д-р Петров изрази надежда пространството да бъде открито в предвидения срок, но отбеляза, че по-важното е да се създаде един музей, с който Казанлък и България да се гордеят. „ Да посветиш един музеен обект изцяло и само на една творба е доста рисково начинание и мога да кажа, че ние ще бъдем един от малкото градове в света, които ще разполагат с подобен музей. Това не е нещо, което ние откриваме, но се възползваме от явлението „Ахинора“, защото това е творба, която позволява страшно много разкази не само за това кой е нарисуван на нея, а и за нейното опазване, реставрация и контекстуализирането и в родното изкуство. Това е творба, която има европейско измерение и Казанлък наистина може да се гордее, че я съхранява“, каза още той. 
Д-р Пламен Петров добави, че „Ахинора“ и нейният бъдещ дом ще имат място в портфолиото на Казанлък и Розовата долина. Той напомни, че регионът е разпознаваем в целия свят с маслодайната роза и с тракийското културно наследство. „Онова, с което Казанлък е по-слабо познат, е именно огромното художествено наследство, което се съхранява тук“, посочи той.