Република Кипър беше информирана от Европейския механизъм за гражданска защита, че предложението ѝ за изпращане на спасителен екип е прието от Турция, пише електронното издание на в. „Катимерини“.
Тази информация публикува в Туитър днес по обяд говорителят на кипърското министерство на външните работи Димитрис Димитриу.
Кипър изрази незабавна готовност да съдейства в спасителните операции след станалото земетресение в Турция този понеделник, но турската страна отказа помощта им, съобщи гръцката медия „Нафтемборики“. Според кипърското министерство на външните работи въпросното предложение за помощ е било отхвърлено, тъй като първоначално се е състояло в изпращане на лекотоварен спасителен екип. От турска страна са пояснили, че нуждите, поне на този етап, изискват незабавно изпращане на тежкотоварни специализирани спасителни екипи.
В същото време кипърското министерство на външните работи отбеляза, че вчера се е свързало по телефона с дванадесет от четиринадесетте кипърски граждани, за които има регистрирана информация за пребиваване в Турция чрез платформата Connect2CY. При общуването с тях е установено, че всички са в добро здраве и на безопасни места.
Кипърското министерство на външните работи е преразгледало начините за подпомагане на засегнатите в Турция и Сирия днес и съответно помощта им е вече одобрена от турска страна.
Кипър и Турция понастоящем не поддържат дипломатически отношения, а турското правителство не признава легитимността на международно признатото правителство в Никозия след опита за преврат и последвалата турска инвазия през 1974 г.
Според най-новите данни броят на жертвите при земетресението в Турция и Сирия надхвърля 11 000.
Спасителните екипи се борят да спасят оцелелите сред руините на хилядите разрушени сгради. В мразовитото време, в което все пак грейна слънце, екипите от чужбина, сред които и от Гърция и България, се увеличават и всеки час е белязан от „чудеса“, както пишат турските медии, с изваждането на оцелели от отломките.
Спасителите обаче предупреждават, че времето за намиране на оцелели изтича, тъй като са се навършили 72 часа от първото голямо земетресение с магнитуд 7,8.