БАН започва изграждането на модерна специализирана инфраструктура на Лабораторен комплекс в кампус “Гео Милев”. Първата копка ще се състои днес, от 13:00 часа. Това информират от Българската академия на науките в своята интернет страница.
Лабораторният комплекс ще е разположен в кампус “Гео Милев”, който се намира на територията на Българската академия на науките, 4-ти километър. Символичната “първа копка” ще се състои на ул. „Акад. Г. Бончев“ пред блок 29, който ще бъде реновиран. Предвиден е и кафе-брифинг във фоайето на Института по оптически материали и технологии в блок 109. Очаква се в събитието да участват проф. Пламен Стефанов – ръководител на кампуса, акад. Константин Хаджииванов – председател на Управителния съвет на проекта, по който се изгражда научноизследователският комплекс, както и представител на строителната организация – изпълнител на ремонта. Гости на церемонията ще бъдат представители на Българска академия на науките, на Министерството на образованието и науката, на ИА “Програма за образование”, на община “Слатина” и др.
Кампус “Гео Милев” е част от Центъра за върхови постижения по мехатроника и чисти технологии. Това е най-големият по капацитет и концентрация на научния потенциал център с бюджет от близо 70 милиона лева, който ще бъде създаден до края на 2023 г. по Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж”. Структурата на кампусa представлява обединение от 12 научни звена на БАН, в което дейността на учените е  фокусирана върху каталитични и сорбционни технологии в енергетиката, транспорта и опазването на околната среда; създаване на нови функционални материали чрез екосъобразни технологии; технологии  за преобразуване и съхранение на чиста енергия; получаване, пречистване и съхранение на водород; включване на отпадъчни продукти и материали от производства в други производства. /ИРС