Воденото от военните правителство на Мианма, в сътрудничество с руската държавна компания за атомна енергия, откри информационен център за ядрена енергия като стъпка към развитието на атомната енергетика за запълване на недостига на енергия в раздираната от конфликти югоизточна азиатска държава, съобщи Асошиейтед прес.
Държавните медии на Мианма съобщиха вчера, че ръководителят на военното правителство, генерал Мин Аун Хлайн, се е срещнал с Алексей Лихачов, генерален директор на руската държавна корпорация за атомна енергия (Росатом).
Официални представители на двете страни се срещнаха в новооткрития Информационен център за ядрени технологии в най-големия град на Мианма, Янгон, в понеделник, съобщи държавният вестник „Глоубъл нюз лайт  ъв Мианма“.
Мианма се надява да изгради и експлоатира реактор съгласно предварителното споразумение с Росатом, което беше подписано през 2015 г., посочва вестникът. През юли двете страни подписаха в Москва меморандуми за разбирателство относно ядрената енергия.
Развитието на събитията вероятно ще разпали опасенията, че военните на Мианмар биха искали да развият капацитет за ядрени оръжия, коментира АП. Преди десетилетие имаше подозрения, че Северна Корея доставя на Мианма технологии за ядрени оръжия, но нямаше категорични доказателства, допълва агенцията.
Русия насърчава сътрудничеството в областта на ядрената енергетика с няколко държави от Югоизточна Азия, включително Виетнам, Индонезия и Филипините, посочва АП.