Пожарните автомобили и техниката, които са на дежурство в Плевенска област, са съвременни и на европейско ниво. В нашите редици работят добре подготвени и обучени професионалисти, оборудвани със съвременна пожарна екипировка, мотивирани да изпълняват задълженията си в полза на обществото. Това каза в интервю за БТА по повод честването на 145 години пожарно дело в Плевен комисар Станислав Атанасов, директор на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН). 
По думите му предизвикателствата пред пожарникарите днес са много – динамично се променя средата, в която работят огнеборците, както и изискванията към тях от обществото. "Гражданите масово са информирани и виждат в напредналите страни какво е обслужването, че за всякакъв тип произшествия и ситуации се звъни на единен телефон за спешни повиквания, който и в България вече е факт. Хората очакват екипът, който пристигне на място, да е добре подготвен и да вземе отношение при всякакъв вид произшествия. Тук не говорим само за пожари и катастрофи. Все по-често сме викани за отключване и отваряне на апартаменти, за изваждане на домашни любимци и дори селскостопански животни, пропаднали в шахти и кладенци. Имаме повиквания за залавяне на змии и отстраняването им извън района на населеното място, за помощ при опасни насекоми. Обществото очаква за всяка една ситуация да има подготвени хора с нужната екипировка и смея да кажа, че се стараем да отговаряме на тези изисквания", подчерта комисар Атанасов.
За своята лична практика като пожарникар той сподели, че има много случаи, оставили у него ярки спомени. "Всеки пожарникар, дори и да не брои пожарите си, ги помни", отбеляза комисар Атанасов. Той разказа за тежко произшествие с бензиновоз, натоварен с 26 тона бензин, който при зареждане на бензиностанция, понеже не е бил зазимен, при искра се запалва. При пристигането на екипите в пламъци са били както цистерната, така и бензиностанцията и подземните резервоари. 
Всеки пожарникар трябва да е добре физически подготвен, да има техническа и обща култура, да познава града 
Според директора на РДПБЗН – Плевен всеки добър пожарникар трябва да притежава комплекс от качества, които най-добре се доказват в годините, защото продължават да се оформят и след постъпване на работа. На първо място той поставя добрата физическа подготовка. "Отивайки на мястото на възникнал инцидент очакванията към пожарникарите са да се справят професионално и е недопустимо да не сме достатъчно добре подготвени, да не можем да изнесем пострадали хора, да ги изведем от опасната среда. Всеки пожарникар носи по себе си екипировка, която тежи около 15-20 кг – дихателен апарат, каска, киркобрадва, шланга със струйника. Това изисква добра физическа подготовка, за да може пожарникарят да си свърши добре работата и да не му се налага да спре на втората-третата минута", обясни комисар Атанасов. Той допълни, че огнеборците също така трябва да имат макар и минимална техническа, както и обща култура, да познават града по райони и производствата в него.  
Бъдещите кандидати за пожарникари трябва да са добре информирани за трудностите и за добрите страни на професията
Интересът към работата на пожарникарите остава голям. При последния обявен конкурс в РДПБЗН – Плевен за едно място са кандидатствали около 17 души при свободни седем позиции.
Комисар Атанасов съветва младежите, които искат да станат пожарникари, да се информират дали чрез идване на място в някоя от пожарните служби или от техни близки и познати, да не разчитат на видяното в чужди филми, от героичното представяне на случки и герои. "Трябва да има човек, който безпристрастно да им представи и трудностите, и добите страни на професията. Младежите трябва да са убедени в себе си, че имат желание за тази работа, да се физически добре подготвени и да са мотивирани", категоричен е директорът на РДПБЗН – Плевен. Като възможност да видят отблизо в какво се състои работата на огнеборците той посочи участието в доброволните формирования към общините. Особено през летните месеци тези формирования са в голяма помощ на пожарникарите. На територията на областта има десет такива. 
Тържественото честване на 145 години пожарно дело в Плевен ще се състои днес. Началото на церемонията ще е в 11.00 часа пред сградата на РДПБЗН – Плевен на ул. „Св. Св. Кирил и Методий“. 
На 1 февруари 1878 г. общинската управа на град Плевен взема решение за закупуване на  необходимите инструменти и съоръжения за борбата с пожарите. На 3 март 1880 година са назначени и първите пожарникари – един управител и четирима помощника (пожарникари), закупуват се коне и каруци за пожарната. През 1885 година за първи пожарен командир е назначен видния търговец на зърно Цветан Карагашки. През годините сградите на плевенската пожарна са сменяни пет пъти.
Непрекъснато се променяла униформата, екипировката и материалната част на Плевенската пожарна команда. В началото на 20 в. пожарникарите носели красиви медни каски като на древните гърци. Основните средства за гасене на пожари били пожарните бъчви и ръчните пожарни помпи. В периода 1924-1931 година, са закупени италиански пожарни коли “Фиат”. По-късно доставката на пожарна техника започнала да следва политическата конюнктура в България – след италианските се появили германски коли, а след 1944 година и руски.
Променял се и градът, който трябвало да бъде пазен от пожари. В началото на 20 в. Плевен бил едноетажен град. След 1944 година Плевен бързо се променил. Появили се и съвременните пожарни проблеми, свързани с огромното количество вещи и строителни материали, които горят и спомагат за разпространението на огъня и при горенето отделят токсични вещества. Строят се все по-високи сгради, от които евакуацията на хората става по-трудна. 
През годините пожарната търпи бурно развитие – разкриват се ведомствени служби в големите и пожароопасни производствени предприятия.
Днес в Плевенска област има седем районни пожарни служби - в градовете Плевен, Червен бряг, Левски, Никопол, Кнежа, Гулянци, Белене, както и два участъка – в Долна Митрополия и най-новия в плевенския квартал „Сторгозия“. Около 240 са служителите на РДПБЗН в област Плевен, от тях 180 са носещите оперативно дежурство.