От „Възраждане“ декларират, че категорично осъждат „антибългарската истерия и вълна от омраза“ в Република Северна Македония и обявяват, че ще предприемат действия в подкрепа на Християн Пендиков. Това се заявява в позиция на партията, изпратена до медиите.  От формацията посочват, че Пендиков "е станал жертва на жесток побой, нанесен му от група македонски граждани". 
БТА припомня, че евродепутатът Андрей Ковачев съобщи, че секретарят на културния клуб „Цар Борис Трети" в Охрид е бил пребит. Ковачев уточни, че нападателите са били трима и са идентифицирани. Самият той се е опитал да разговаря с пострадалия по телефона, но не е успял, защото момчето е със счупена челюст, а при него има лекари. Ковачев е разговарял по телефона с министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи.
„Ние от „Възраждане“ отдавна алармираме, че след стрелбата срещу същия клуб в Охрид, единственото, което остава е, да започне физическа саморазправа  с българите в Македония. За съжаление последните месеци това изглежда все по-вероятно“, се посочва в позицията на партията, изпратена до медиите.
Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов написа в профила си във Фейсбук, че още днес от политическата сила ще искат изслушване на министъра на външните работи в парламента, привикване на посланичката на Република Северна Македония и "незабавно запознаване на всички европейски институции с терористичния акт".
Клуб „Цар Борис III” в Охрид бе открит през октомври миналата година и до този момент срещу него има няколко посегателства.