Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел изпрати писмо на гръцкия външен министър Никос Дендиас, в което осъжда по най-категоричен начин „меморандума за разбирателство“ между Турция и преходното правителство на Либия, предаде за БТА гръцката агенция АНА-МПА, позовавайки се на информация от дипломатически източници.
В писмото, изпратено до Дендиас във вторник, 13 декември, ръководителят на европейската дипломация заявява, че позицията на ЕС е абсолютно ясна и посочва официално изявление на ЕС от декември 2019 г.
Борел също така подчертава, че ще продължи да защитава тази позиция, когато е необходимо, и уверява гръцкия външен министър за солидарността на ЕС с всички държави-членки и за продължаващата подкрепа на ЕС по въпроса.
В писмото си Борел отбелязва, че позицията на ЕС от декември 2019 г. е включена в официалните заключения от първия ден на срещата на върха.
Накрая Борел посочва: „[...] Меморандумът за разбирателство между Турция и Либия относно делимитиране на зоните на морска юрисдикция в Средиземно море нарушава суверенните права на трети държави, не съответства на морското право и не може да породи правни последици за трети страни. Европейският съвет недвусмислено потвърждава своята солидарност с Гърция и Кипър срещу конкретните действия на Турция.“
Писмото на Жозеп Борел е отговор на писмо, изпратено до него от гръцкия външен министър, непосредствено след посещението му в Източна Либия (17.11.2022 г.), отбелязват дипломатическите източници, цитирани от гръцката агенция АНА-МПА.
(Това е новина от деня в Гърция, избрана от агенция АНА-МПА за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Гърция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)