Долната камара на парламента в Япония днес прие законопроект, който забранява недобросъвестното набиране на дарения от организации след спорове, предизвикани от практиките на Църквата на обединението за набиране на средства, предаде Киодо.
Камарата на съветниците (горната камара) вероятно ще приеме законопроекта през последния ден от извънредната парламентарна сесия в събота. Правителството на премиера Фумио Кишида побърза да изработи законопроекта в очевиден опит да ограничи спада на рейтинга на кабинета. Ниското доверие в законодателите бе предизвикано от въпросите около спорна религиозната група, създадена през 1954 г. в Южна Корея от мъж с твърди антикомунистически убеждения.
Някои адвокати, които защитават потърпевши, дали всичките си пари на Църквата на обединението, отправиха критики към бързо съставения законопроект. Според тях законопроектът има много недостатъци и няма как да обхване по-широка част от жертвите на църквата.
Кишида каза днес по време на заседание на камарата на представителите, че правителството ще се опита да подобри консултациите с жертвите на Църквата на обединението, така че предвиденият закон да може да бъде "по-ефективен". Премиерът също така изрази готовност да се срещне с жертвите на религиозната група, след като законопроектът бъде приет, като миналия месец той вече проведе срещи с тях при закрити врати.
Законопроектът има за цел да забрани на организации "да объркват" хората с искането на дарения чрез подбуждане на страх у тях, използвайки под претекст необосновани духовни твърдения. Членовете на групи, участващи в незаконно взимане на дарения, могат да лежат в затвора до една година или да бъдат глобени до 1 милион йени. Освен това съпрузите или децата на потърпевшите вече ще имат правото да отменят даренията от тяхно име.
Един от спорните моменти в законопроекта беше как да се процедира с даренията от хора под въздействието на т.нар. “промиване на мозък“. Някои опозиционни партии и юристи призоваха за клауза, която би позволила анулирането на даренията и наказването на членове на подозрителни организации, ако парите са изплатени при такова условие. Правителството обаче отхвърли искането, заявявайки, че ще бъде трудно да се дефинира подобно състояние на ума в правни термини.
Вместо това администрацията на Кишида включи клауза в законопроекта, задължаваща групите "да не потискат свободната воля" на дарителите. Клаузата също така ще позволи на правителството да оповести публично имената на организации, които не спазват правилото, въпреки че тя не предвижда затвор или глоби. Кишида междувременно уточни, че съгласно новото законодателство хората, засегнати от "промиване на мозъка", ще могат да отменят своите дарения.