Мексико потвърди решението си от 2024 г. да спре да внася американска генномодифицирана (ГМ) царевица за човешка консумация, с риск това да водеде до от нов търговски конфликт със САЩ, предаде Франс прес.
"Не приемаме ГМ царевица да се ползва консумация от хората. Между здравето и меркантилността ние избираме здравето“, заяви президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор ден след среща с американския министър на земеделието Том Вилсак.
Американският министър посочи, че това може да доведе до риск от конфликт в рамките на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (T-MEC) между Канада, САЩ и Мексико.
Ако не бъде постигнато споразумение, "правителството на САЩ ще бъде принудено да обмисли всички опции, включително официални действия, за да наложи законните ни права съгласно T-MEC", написа той в "Туитър" и добави, че решението на мексиканското правителство може "значително да увеличи разходите" за потребителите.
"Надяваме се да постигнем споразумение. Ако няма такова, има панели (арбитражен механизъм, предвиден от договора за разрешаване на противоречия). Не сме разтревожени", каза Лопес Обрадор. Мексиканският президент посочи, че забраната не се отнася за жълтата царевица, предназначена за фураж за добитъка.
Милиони мексиканци консумират ежедневно тортили от царевично брашно, гарнирани с месо, лук и пикантен сос, което ги превръща в такос.
Около 80 процента от мексиканския износ е предназначен за американския пазар. Селскостопанската търговия между двете страни възлиза на 63 милиарда долара през 2021 г., което е рекорд според Министерството на земеделието на САЩ.