Деветата научна сесия на Ученическия институт на Българската академия на науките (БАН) се открива на 2 декември от 10:00 часа в зала "Проф. Марин Дринов" на БАН. Над 50 проекта на ученици от 15 града участват в научния форум тази година, съобщи пресцентърът на Академията.
Сред темите, които ще бъдат представени по време на двудневната сесия, са видовете биоматериали и тяхната употреба за подобряване на здравето, предимствата на пасивната къща, опасностите от употреба на райски газ, мястото и ролята на жените в политическото управление на България.
Ученици с интерес към информационните технологии и тяхното приложение участват във форума с интересни уеб разработки, като софтуер за подпомагане на работата на екипа на Регионалното управление на образованието (РУО) в София-град; уеб игра, създадена в помощ на малките ученици при срещата им с таблицата за умножение; сайт, който предоставя решения за избягване на инцидентите на пътя, регулира трафика, намалява пътнотранспортните произшествия и свързва този механизъм със спешната помощ.
Ученици участват в сесията с разработка на електронен каталог на билките в България, които се използват за лечение или допълнителна терапия при различни заболявания. Ученически проект изучава степента на промени в молекулата на ДНК на подбрани растителни и животински видове с цел изследване на нарушенията в равновесието в екосистемите и предлагане на мерки за намаляване на вредата.
В областта на изобразителното изкуство ученици от страната се включват в сесията с рисунки, като е представена и икона, изработена в уникалната живописна техника енкаустика върху каменна основа.
Учени и изследователи от институтите на БАН оцениха и подготвиха рецензии на проектите. Сред консултантите и научните ръководители на ученическите разработки са и български студенти, изследователи и предприемачи, които живеят в чужбина.