Наблюдава се ръст с около 25 на сто на предоставената целева помощ за отопление за сезон 2022/2023г. спрямо предходния, коментира за БТА директорът на Регионална дирекция „Социално подпомагане“ (РДСП) Цветомир Хаджиев.
По думите му одобрените през миналата година заявления-декларации са били 8845, докато през настоящата те са 11 081.
Като причина за по-големия брой отпуснати помощи той посочи по-добрите условия за достъп на гражданите до този вид целева помощ.
Цветомир Хаджиев отчете и намаление на броя на отказите за получаване на целевата помощ. „Ако през предходната година той е бил 4341 броя, за настоящия отоплителен сезон отказите са 3560“, обясни Хаджиев. Основна причина целева помощ да не бъде отпусната е обстоятелството, че лицето или семейството не отговаря с дохода си на изискванията за получаване. 
От всички възможни видове помощ за отопление, в област Кърджали, имащите право се възползват само от помощта за отопление на твърдо гориво и на ток, като за ток заявленията са под 5 процента. Средствата са малко над 620 лв. за целия отоплителен сезон – от 1 ноември до 31 март.
Директорът на РДСП припомни, че съгласно споразумение между Министерството на труда социалната политика и Министерството на земеделието и горите, хората са имали възможност да получат целевата си помощ за отопление на твърдо гориво чрез горските стопанства по места, а не на пазарен принцип да търсят и закупуват дърва за зимата. От тази възможност към края на август са се възползвали малко над 7000 души в Кърджалийско.