Министърът на външните работи на Кипър Йоанис Касулидис обсъди с колегите си от Конго и Камерун началото на двустранни преговори с цел постигане на споразумения за обратно приемане на мигранти, предаде за БТА кипърската агенция КНА, позовавайки се на писмено изявление на кипърското външно министерство. 
Срещите се състояха в кулоарите на срещата на върха на франкофонията, която се проведе миналата седмица в Джерба, Тунис. Конго и Камерун са „две държави с голям брой незаконни имигранти в Кипър“, се казва в изявлението.
По време на срещите е договорено да започнат двустранни преговори с цел сключване на споразумения за обратно приемане на имигранти. Отбелязва се, че „и двете страни признават необходимостта от решаване на въпроса с инструментализацията на миграцията“, в резултат на която голям брой мигранти се насочват към Кипър от трафиканти на хора.
Кипърското външно министерство също така отбелязва, че и двете страни „не признават, че тяхната вътрешна ситуация е такава, че да направи техните граждани търсещи убежище“, добавяйки, че е намерен общ подход по отношение на първопричините за проблема и начините за справяне с него.
(Новина, избрана от кипърската агенция КНА за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)