Етнографски музей „Чирпанлиевата къща“ в Шипка ще отбележи 50-ата годишнина от откриването на етнографската си сбирка, съобщават организаторите от местното Народно читалище „Светлина – 1861“ в официалната си фейсбук страница. Събитието ще се състои на 26 ноември от 14:00 часа. 
По случая организаторите са подготвили изложба с ценни и рядко показвани музейни експонати, както и беседа. „Със събитието искаме да отдадем почит на всички, участвали в създаването на музейните колекции“, коментират още от „Чирпанлиевата къща“.
Етнографският музей се намира в центъра на град Шипка и е паметник на културата от местно значение. Това е една от малкото запазени възрожденски къщи в Шипка. Всички етнографски материали в музейната колекция са дарени от жителите на града. На първия етаж са показани два от типичните за Шипка занаяти – ножарство и свиркарство, а на втория етаж е пресъздаден характерният шипченски бит от 19-и и началото на 20-и век. 
Къщата е домакин на традиционни за Шипка събития като ножарски събори и фестивала на занаятите „Шипка фест“, които събират ножари и занаятчии от цялата страна. НЧ „Светлина – 1861“ продължава своятадейност за обогатяване на ценната етнографска сбирка, казват още организаторите.