Ръководителят на работната група за възстановяване и устойчивост на Европейската комисия Селин Гауер се срещна в Народното събрание с представители на 10 парламентарни комисии, съобщи пресцентърът на парламента на интернет страницата на институцията.
Председателят на Комисията по електронно управление и информационни технологии Калина Константинова отбеляза при откриване на срещата, че в този критичен момент както за Европа, така и за целия свят, Планът за възстановяване и устойчивост е един от най-важните механизми за провеждане на успешни ключови реформи и за излизане от кризите на национално и европейско ниво. В тази връзка първото плащане по Плана има важна роля за една финансова подкрепа за икономиката ни, която ще ни направи по-конкурентни, дигитални и зелени, подчерта тя. За нас е от изключително голямо значение да имаме ползотворен контакт и добро сътрудничество с Европейската комисия, каза Калина Константинова. Ключови са ефективната комуникация и разбирането на спецификите на всяка държава членка в общата цел да водим света по един общ модел – европейския модел на развитие, подчерта председателят на Комисията по електронно управление и информационни технологии, се посочва в съобщението.
Ръководителят на работната група за възстановяване и устойчивост на Европейската комисия Селин Гауер отбеляза значението на срещата с членовете на парламента, защото те имат изключително важна роля в прилагането и контрола на изпълнението на Плана. Доволни сме от сътрудничеството и разчитаме да бъдат извършени структурните реформи, подчерта тя и апелира да се спазват заложените срокове до 2026 г.
Планът е насочен към дългосрочните предизвикателства пред страната, той си остава в сила такъв какъвто е, независимо от правителството, парламента или ситуацията на война с Украйна, каза още Селин Гауер. Радваме се за осъществяването на първото плащане по плана, което е в размер на 1,4 млрд. евро, допълни тя.
След срещата депутати от различни парламентарни групи коментираха договореното по ПВУ за сектор "Енергетика". Коментар направи и ресорният вицепремиер Атанас Пеканов. Той заяви, че в момента в ПВУ има ангажимент на страната ни за намаляване на вредните емисии с 40 процента, без да е ясен механизмът, по който това да се случи. От "Продължаваме Промяната" бяха категорични, че планът не предвижда затваряне на въглищните централи. Останалите политически сили изразиха опасения за съдбата на въглищните ни централи.