Възможности за създаване на публичен регистър на лица, получили българско гражданство по обща натурализация или такива, които са от български произход, бяха обсъдени на заседание на парламентарната комисия по политиките за българите извън страната.
Председателят на комисията Костадин Костадинов обясни, че на този етап говорят за база данни, чрез която да знаят на територията на всяка една държава колко български граждани има и къде. Това не са лични данни, каза още той. 
Костадинов уточни, че първият етап обхваща лица, получили гражданство по обща натурализация или такива от български произход, като ще бъдат категоризирани само по населени места и брой. 
Директорът на дирекция „Консулски отношения“ в МВнР Данчо Мичев посочи, че са проверили дали съществува подобен регистър в някои от европейските страни и не са намерили еднозначност никъде. 
Тодор Драгнев, началник отдел „Законна миграция и българско гражданство“ в дирекция „Миграция“ заяви, че Министерството на вътрешните работи няма отношение към създаването, поддържането и използването на такъв публичен регистър. Той обясни, че не биха ползвали регистър, който съдържа само демографски данни, без лични такива, ако бъде създаден, защото не им върши работа. Доколкото знам, в Министерство на правосъдието се води такъв регистър за промяна на гражданството на всички, отбеляза Драгнев.
Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина Райна Манджукова попита дали в тази база данни ще влизат децата на лицата, които са придобили българско гражданство на основание български произход, но децата им вече имат българско гражданство на основание родител български гражданин. Манджукова попита и на какъв принцип ще става позиционирането – на база къде е родено лицето, откъде е подал документи за българско гражданство и отбеляза, че към момента, когато получи българско гражданство, може да е на трето място.
Костадинов уточни, че ще работят с данните, предоставени при подаване на документите.
От това, което научавам в тази зала, става въпрос за няколко етапа на една инициатива, каза Цветан Цветанов, директор на дирекция в ДАНС и допълни, че по първия етап нямат забележки. Наистина би било полезно да знаем с каква диаспора разполагаме в съседните държави, включително и в държави, отдалечени на повече километри, допълни той. 
Децата на напусналите страната ни български граждани също са такива, отбеляза председателят на Комисията за българско гражданство към президентството Ирина Димитрова. По думите ѝ е задължение на родителите да ги регистрират като такива. Много са важни точните критерии, които ще се заложат, за да може да се направи такъв регистър, допълни Димитрова.