Днес на Граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Капитан Андреево" започна изграждането на две нови специализирани входящи трасета за хладилни камиони и стоки, подлежащи на официален контрол от Българската агенция по безопасност на храните, съобщиха от Агенция "Митници". Строително-монтажните работи ще са с максимален срок до 118 календарни дни, а след приключването им камионите ще се въвеждат по две напълно нови обособени специализирани трасета по протежение на целия пункт и през всички етапи на проверки от различните институции.
Те ще бъдат оборудвани с везни с автоматично действие, както и с отделна площадка за рентгенови проверки, което ще ускори митническия и граничен контрол на този тип товари, както и на другите товарни автомобили. Двете трасета имат капацитет 600 камиона на денонощие, поясниха от митницата.
Увеличаването на броя входящи трасета за товарни автомобили от 10 на 12, както и реорганизацията на входящия товарен трафик, ще увеличат пропускателната способност на ГКПП "Капитан Андреево" и съответно ще намалят времето за изчакване на вход в страната. Строителните работи няма да се отразят на обработката на входящите превозни средства нито като обем, нито като контрол. Естествено, ще се налага временна организация на движението в някои части от пункта, но тя няма да затруднява движението", уточни на брифинг началникът на Митнически пункт "Капитан Андреево" Георги Господинов. Той подчерта, че тази година ще има рекорден брой обработени товарни автомобили на пункта - над 1 млн. товарни автомобила на годишна база. 
Строителството e за 5 752 100 лева без ДДС и се извършва в рамките на обществена поръчка с обща стойност 5 930 000,00 лв. На откриването на строителната площадка присъства и директорът на Митническа дирекция "Тракия" в Турция Нихат Канък.
За пръв път темата за разширяването на "Капитан Андреево" бе поставена при срещата на транспортните министри на България и Турция Николай Събев и Адил Караисмаилоглу на 17 февруари т.г. в Свиленград.
Преди седмица на турския ГКПП "Капъкуле" заместник министър-председателят по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията в служебното правителство Христо Алексиев и министърът на транспорта и инфраструктурата на Турция Адил Караисмаилоглу отново водиха разговори по темата с облекчаването на тежкотоварния трафик между двете страни.
След срещата министър Алексиев каза, че от октомври м.г. до този октомври движението през "Капитан Андреево" - "Капъкуле" е станало още по-интензивно и през тях са преминали 100 хил. камиона повече, а причините са войната в Украйна и отшумяването на ковид пандемията.