Френският министър на въоръжените сили Себастиен Льокорню и румънският му колега Анджел Тълвър откриха днес в град Чинку, Централна Румъния, седалището на Бойната група за колективна отбрана (CDBG), съобщи министерството на отбраната, цитирано от Аджерпрес.
Двамата официални представители посетиха днес Националния център за съвместна подготовка "Джетика" в град Чинку, окръг Брашов, в рамките на посещението на Льокорню в Румъния.
По предложение на Франция, която пое ролята на рамкова държава, дислоцираният в Румъния френски батальон сформира Бойната група за колективна отбрана (Collective Defence Battle Group), в която на ротационен принцип участват войници от Белгия и Нидерландия.
Бойната група на НАТО в Румъния беше създадена през май тази година чрез трансформиране на многонационални съюзнически елементи в рамките на Силите за отговор на НАТО, разположени в Румъния.
По-късно двамата министри участваха в церемония по поднасяне на венци на Паметника на френските войници в парка "Чишмиджиу" в Букурещ.
Льокорню се срещна и с румънския президент Клаус Йоахнис, с когото обсъди развитието на стратегическото партньорство между Румъния и Франция с акцент върху отбранителния компонент, както и ситуацията със сигурността в Черноморския регион.
Френският министър на въоръжените сили даде висока оценка на двустранните отношения на сътрудничество с Румъния в областта на отбраната и потвърди готовността на страната си да продължи да ги развива и диверсифицира, се посочва в съобщение на президентската администрация.
Той подчерта професионализма на румънските военни и много доброто сътрудничество между двете страни при изпълнението на мисии и дейности по обучение, провеждани в съюзен или двустранен контекст.
"Министър Себастиен Льокорню благодари на Румъния за усилията, които полага за осигуряване на условия за разполагане на френски военни на територията на нашата страна, и увери, че Франция ще продължи да участва изцяло в изпълнението на решенията на НАТО за гарантиране на сигурността на Източния фланг в съответствие с решенията на срещата на върха на НАТО в Мадрид и насоките, заложени в Новата стратегическа концепция", се отбелязва още в съобщението.