Молдова внесе природен газ от Словакия, с което за първи път получи газови доставки, изпомпвани от запад на изток, т.е. в реверсивен режим. Това е съобщил молдовският вицепремиер Андрей Спину, цитиран от Ройтерс.
Коментарите на вицепремиера Андрей Спину показаха способността на Молдова да доставя газ от места, различни от Русия, тъй като е страната е изправена пред нарастващи проблеми с доставките.
Молдова зависи от руския природен газ, доставян й от "Газпром", като сега е изправена пред 40-процентно намаление на тези доставки, което заплашва способността на страната да осигурява достатъчно електроенергия за 2,5-милионното си население.
Спину каза още, че молдовската компания "Енергоком" (Energocom) е закупила 5 милиона кубични метра синьо гориво от Словакия, като оприличи покупката като стъпка към по-голяма енергийна независимост.
Той добави, че, "това, което на пръв поглед трябваше да ни унищожи, ни направи по-силни“.
Руският газов гигант "Газпром" намали доставките за Молдова до 5,7 милиона кубични метра газ на ден от 1 октомври, което е с около 40 на сто по-малко от потреблението на страната.