БСП подарява тетрадки с патриотични корици на всички 1300 първокласници в област Ямбол. Инициативата е по повод Деня на народните будители – 1 ноември, съобщи на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Ямбол народният представител от региона и заместник-председател на Националния съвет на БСП Кристиан Вигенин.
„Тетрадките бяха отпечатани вместо плакати по време на предизборната кампания за парламентарния вот на 2 октомври. Решихме средствата за плакати да отидат за това. Финализираме инициативата след изборите, за да не изглежда, че политизираме такава тема. Подбрахме десет имена на известни личности от Ямбол и областта. След гласуване във Фейсбук бяха сведени до пет“, каза Вигенин.
Кратка информация и ликовете на Стефан Караджа, Желю Войвода, Ради Колесов, Стилияна Параскевова и Джон Атанасов украсяват кориците на тетрадките. Целта е да се обърне вниманието на първолаците към личностите, чието дело задължително трябва да познават.
„Нашето послание е колкото към самите ученици, толкова и към техните родители. Вярваме, че патриотичното възпитание и особено отношението към личностите, свързани с ямболския край, трябва да се възпитава от най-ранна възраст. Надяваме се с това да сме дали своя, макар и скромен, принос“, каза още Вигенин.
По думите му инициативата ще бъде продължена, тъй като е посрещната много позитивно от деца, родители и учители. Тетрадките днес ще бъдат раздадени днес в училищата в петте общини на област Ямбол.