Окръжната прокуратура в Стара Загора привлече като обвиняеми П. К., на 51 години, К. Д., на 65 години, 38-годишната С. Д., Т. К. и Я. К. на 18 години за участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел, за държане, разпространение, засаждане и отглеждане на наркотични вещества - марихуана, с цел получаване на незаконни доходи. Това съобщават от Апелативната прокуратура в Пловдив.
Групата е действала на територията на област Стара Загора от началото на тази година. Установени са петима нейни членове, като между четирима от тях е налице роднинска връзка.
Под надзора на Окръжна прокуратура - Стара Загора са извършени множество действия по разследването - претърсвания на пет адреса на територията на село Дъбово, община Мъглиж, при които на 18 октомври са били намерени и иззети 43 килограма суха листна маса и около 330 килограма растения. Открити са и уреди за сушене на марихуана, за рязане и отделяне на листна маса от стебло и клони, и други веществени доказателства, посочват от прокуратурата.
Петимата обвиняеми са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор Петя Драганова. Предстои Окръжната прокуратура в Стара Загора да внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях. На съвместен брифинг на прокуратурата и Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ по-рано днес Драганова коментира, че за всяко едно от обвиненията съгласно Наказателния кодекс е предвидено различно наказание, като най-тежкото такова е „лишаване от свобода“ от пет до 15 години и глоба в размер на 20 до сто хиляди лева за държане на наркотични вещества с цел разпространение. 
Извършват се активни действия по разследването.