Прозападното правителство на Молдова, заплашвано от руския доставчик на газ "Газпром" със спиране на доставките заради неизплатени задължения, трябва да разработи план за заплащане на доставките на газ с наближаването на зимата, заяви ръководителят на газопреносната компания "Молдовагаз", цитиран от Ройтерс.
Вадим Чебан каза вчера в ефира на местна телевизия, че бившата съветска държава трябва да плати за 53 милиона кубически метра газ за покриване на нуждите през октомври, но това число ще нарасне рязко през следващия месец. "През ноември, при студеното време, обемът на газа ще нарасне до 150 милиона кубически метра и ще трябва да помислим как да го платим", каза Чебан.
Миналата седмица "Газпром" заяви, че може да спре напълно газа за Молдова, ако до 29 октомври не бъдат изпълнени всички договорни задължения, включително уреждане на дългогодишен дълг от около 709 милиона долара за минали доставки. 
Молдова, разположена между Украйна и Румъния, е зависима от руския газ и сега плаща 50 процента от доставките си предварително, а останалата част се доплаща по-късно. Високата инфлация, особено при енергоносителите, предизвика ежеседмични улични протести срещу прозападната президентка Мая Санду, която осъди действията на Русия в Украйна.
Санду, избрана със съкрушителна победа през 2020 г., обеща да се присъедини към Европейския съюз и получи значителна подкрепа от ЕС. Нейното правителство обеща да осигури доставки на газ от други източници.