В европейски план, а и в световен мащаб, културата е този мост, който свързва хората от различни краища на света, заяви в интервю за БТА директорът на Културно-информационния център на България в Скопие Антония Велева. По думите й целта на центъра е да създаде предпоставки за по-широко сътрудничество, тъй като хората от България и Република Северна Македония (РСМ) все още не познават добре и достатъчно представителите на културните среди. „Пандемията и тези месеци, в които бяхме затворени, доказаха колко е важна културата и каква е необходимостта от нея на всеки един от нас“, добави Велева.
Тя е начело на центъра от година и половина, през която дейността му в културната сфера се е увеличила многократно. „Това е в резултат и на подкрепата на Министерството на културата на България. Целта ни е да подчертаем значението на културата като мост на свързване между хората от двете държави. Културата е от малкото сфери и области, която не е натоварена от негативната политическа конотация, която съществува в момента“, посочи Антония Велева.
По думите й само в рамките на един месец от центъра са имали възможност да подкрепят седем участия на български представители от културните среди в различни международни фестивали в Скопие и други градове на Република Северна Македония. 
„Като голямо постижение мога да подчертая участието на пловдивския Драматичен театър на Международния фестивал на античната драма „Стоби“ в град Велес с постановката „Одисей“, с която Диана Добрева получи голямото признание за режисьор на фестивала. Самата постановка беше удостоена с голямата награда, която имах честта аз да получа от името на ръководството на театъра“, добави Велева.
С голям успех премина участието и на ловешкия Драматичен театър във фестивала „Дни на комедията“ в Куманово, Република Северна Македония. Актьорите събраха овациите на публиката с играта си на 5 октомври в пиесата „Службогонци“ на Иван Вазов, чийто режисьор е Николай Урумов.
 
Български автори, музиканти, актьори и творци се представят в редица фестивали в съседката ни
 
Български автори, музиканти, театрални постановки бяха представени и в редица други фестивали, каза още директорът на Културно-информационния център на България в Скопие.
„Имаме много планирани събития и до края на годината, и за следващата с подкрепата на Министерството на културата. Дейността, с която представяме българската култура, е много важна и се оценява и от България, и от нашите партньори в Република Северна Македония“, посочи Велева.
Тя каза още, че голяма част от актьорите в РСМ са завършили НАТФИЗ в България. „Техните връзки, които са създали, всъщност са този мост, за който говорим – за едно добро и чисто сътрудничество, приятелство между хората от двете държави“, категорична е Антония Велева.
По думите й в България се дава възможност на много граждани на РСМ да кандидатстват и да продължат своето образование. Има обаче и не малко българи, които са се реализирали в различни професии в Република Северна Македония. 
 
От центъра в Скопие предвиждат редица съвместни културни събития между двете държави
 
За да продължава развитието на културните връзки между двете държави от Културно-информационния център в Скопие предвиждат още съвместни събития.
„Подготвяме участие на ансамбъл „Филип Кутев“. Предстои под диригентството на маестро Емил Табаков концерт в Националната филхармония. След това очакваме потвърждение за един много голям концерт, който подготвяме от много дълго време, на Александрина Пендачанска в края на есента. В момента сме в преговори с още един театър, който да представим в рамките на тази година“, разказа директорът. 
Подготвя се и официално откриване на Културния център в новата сграда, в която се помещава от 22 септември. Предвиждат се и концерти на млади изпълнители от двете държави, на деца с различни заболявания и увреждания в края на ноември в Центъра. Предстоят и още няколко изложби.
В Националната галерия в Скопие ще се открие изложба по случай 30 години от признаването на независимостта на РСМ „Дипломация и изкуство“ – втора част, която е съвместен проект с Държавния културен институт към Министъра на външните работи на България .  
„Програмата ни е много динамична и има много други съпътстващи събития, които ни предстоят до края на годината“, заяви Велева.
Центърът е създаден въз основа на спогодба от 2003 г. между двете държави. Въз основа на нея са открити Културно-информационният център на РСМ в София и този на Република България в Скопие.
Досега двата центъра са работили независимо един от друг. Тази година чрез подписаната програма за сътрудничество и по инициатива на Антония Велева има заложен проект с участието на двата културни центъра, насочен към по-младата публика с деца от музикалните училища в София и Скопие. Надеждите са това да е един от големите съвместни проекти. 
„Нашата дейност е насочена както към местната публика и аудитория, така и към българската общност в РСМ. Поставили сме си за цел програмата, която ще бъде включена в нашия културен афиш за тази и следващите години, да бъде наситена със съвместни събития на представители на културните среди и от двете държави“, посочи Велева.
 
Българското изкуство е на много високо ниво и трябва да се представя на света
 
По думите й българското изкуство е на много високо ниво и ние сме задължени да го представим пред нашите съседи, в Европа, в Америка и Азия. „Навсякъде нашите представители на оперното изкуство, театри, автори, поети са приети много добре и тук те имат своята публика. Аз вярвам, че с опознаването на българското изкуство, ще се създадат още по-трайни връзки между хората от двете страни на границата между България и РСМ “, добави директорът Антония Велева.