В Мостар започна изпълнението на проекта „От стари занаяти към нови възможности“, предаде агенция ФЕНА. Проектът е предназначен за хора с увреждания, ученици от средни професионални училища и студенти по социални дейности. Организатор е сдружението „Сияйна усмивка“, а първото занятие беше работа с глина в работилниците на Каритас „Назарет“.
В занятието се включиха ученици от Гимназията за изящни изкуства „Габриел Юркич“ от Мостар и студенти от Департамента по социални дейности на Университета в Мостар.
Чрез включването на хората с увреждания в съвместна работа се насърчават младите хора към екипна работа, взаимност в ученето, солидарност, но също така им се дава възможност да придобият нов, преди всичко житейски опит и възможност за преодоляване на предразсъдъците към хората с увреждания, които са предимно от категорията на социално уязвимите групи, посочват от Сдружение „Сияйна усмивка“.
Целта на семинарите е да се даде възможност за обучение в дейности според собствените предпочитания, да се развие съзнанието на учениците за правото на избор според качеството на училището и предпочитанията, а не непременно според програмата, по която се преподава място, което е основно човешко право.
Регионалната програма за местна демокрация в Западните Балкани 2 - ReLOaD2, се финансира от Европейския съюз и се изпълнява от Програмата за развитие на ООН (ПРООН). Проектът „От стари занаяти към нови възможности“ е съфинансиран от град Мостар.
(Тази информация се разпространява от БТА по договор с босненската агенция ФЕНА)