Пловдивското общинско предприятие "Паркове и градини" няма нужната техника за почистването от растителност на коритото на р. Марица. Предвидили сме единствено почистване в рамките на урбанизираната част на реката на зелената растителност, без корекция на течението на реката, дигите и стените по бреговете и без извличане на наноси. Така зам.-кметът на администрацията по екология и здравеопазване Анести Тимчев коментира пред журналисти опасенията на общинските съветници от коалиция "Демократична България - обединение", че ще има добиване на инертни материали. Според тях обявената обществена поръчка за директно договаряне с фирма за почистването на реката и обявеното на 30 септември частично бедствено положение в Пловдив са незаконни.
Обявихме частично бедствено положение за урбанизираната територия и в тази част ще вкараме тежка техника, за да почистим островните образувания и основите на мостовете, обясни Тимчев. По думите му от общината са уведомили областния управител, министъра на вътрешните работи и Агенцията за обществени поръчки за намеренията си и не са получили никакво несъгласие от тях.
Изборът на фирма "Пимк" за изпълнител на заданието Тимчев обясни, с това, че в края на месец април са решили да възложат на група от фирми за инженерингова дейност почистването на река Марица и тогава са се явили пет фирми, сред които и споменатата. По думите му тогава идеята пропада пак заради несъгласие на "Демократична България - обединение" и защото инженеринговият проект е сложен процес и отнема поне една година. 
Тимчев допълни, че отделно от това пряко договаряне е обявена обществена поръчка за проектиране на регулационните граници на реката. Предстои анализ на шестте фирми, които са се явили за нея.