В Деня на Независимостта Националният военноисторически музей (НВИМ) откри изложбата “Нямах оръжие. Имах раница и статив” в Кралския музей Лаженки в полската столица Варшава. Това информират от НВИМ на страницата си в интернет.
Посветена на 110-та годишнина от началото на Балканската война, тя представя 42 художествени произведения на 16 от най-изявените художници, творили в България в началото на ХХ век.
„Само четири години след обявяването на Независимостта много от авторите, чиито платна са включени в изложбата, са мобилизирани или се включват като доброволци в Балканската война, а по време на Първата световна война те вече са със статут на „военни художници“. Това поясни Деяна Костова от Националния военноисторически музей. Тя отбеляза, че в произведенията може да се види цялата палитра от емоции, които хората на изкуството изживяват при сблъсъка с жестоката реалност – от тъгата и безнадеждността до отрицанието на реалността и естествения порив за запазване на живота.
Посланикът на България в Полша Маргарита Ганева поздрави присъстващите с празника и изтъкна неговата значимост за историята на България.
От ръководството на Кралския музей Лаженки приветстваха екипа, реализирал изложбата, и изразиха своята увереност, че това е началото на едно дълготрайно партньорство.
На събитието присъстваха представители на дипломатическия корпус, представители на Министерството на културата, Министерство на отбраната, Министерство на външните работи, Министерството на регионалното развитие и инфраструктурата на Полша, колеги и гости, посочиха от НВИМ. /ИРС