Наред с Общото събрание на ООН в Ню Йорк, белгийският министър на сътрудничеството за развитие, отговарящ за големите градове Мириам Китир посети първия по рода си профсъюз [на работещите] в склад на „Амазон“ (Amazon) в САЩ във вторник, предаде специално за БТА белгийската агенция Белга. Шест месеца след историческия пробив на профсъюза, онлайн гигантът все още се опитва да блокира признаването му. „Много странно е да открием, че един профсъюз е поставен под въпрос“, каза Китир.
За бивш синдикален представител във „Форд Генк“ (Ford Genk) реалността в САЩ изглежда „странна“.
„Имам друг опит. Синдикатът беше там и това не беше поставен под съмнение. Бяха предложени колективни решения, така че никой да не бъде изоставен. Днес съм тук в мултинационална компания, където условията на труд са напълно различни и няма организация, която дори да се ангажира със социален диалог за подобряване на условията на живот на работниците“, отбеляза белгийският министър.
С повече от милион служители „Амазон“ е вторият по големина частен работодател в Съединените щати. Компанията дълго време е наблюдавана под микроскоп заради оплакванията на работниците от плачевните условия на труд, ниските заплати и огромния натиск за производителност, но въпреки това успя в продължение на четвърт век да не допусне профсъюзите в своите американски обекти.
Това обаче се промени, когато Крис Смолс започна импровизирана стачка в склада JFK8 на „Амазон“ в Стейтън Айлънд в Ню Йорк през март 2020 г., протестирайки срещу липсата на защита срещу коронавируса. Малко след това той беше уволнен, но заедно с група активисти започна кампания за създаване на синдикат. За изненада на всички, те спечелиха гласуване в склада на 1 април: 2654 работници гласуваха за създаване на Профсъюз-Амазон - Amazon Labor Union (ALU), а 2131 работници бяха против.
Недоверие
В САЩ едва 10 процента от работниците членуват в профсъюзи. Мнозина гледат на синдикатите с недоверие и предпочитат пряка връзка с работодателите. Затова американските медии определиха гласуването на JFK8 като една от най-големите победи на синдикатите от десетилетия. Организаторите станаха звезди, но пътят им стана по-неравен.
Гласуването в друг склад на Стейтън Айлънд се провали. „Амазон“ отказа да признае Профсъюз - Амазон и подаде куп възражения срещу гласуването пред трудовите власти, включително използването на неразрешени тактики за кампания. Това принуди синдиката да започне стачни действия в други складове. По-рано този месец Профсъюза - Амазон отбеляза първата си победа в тази съдебна битка, но битката изглежда все още не е приключила.
„Всяка компания в Съединените щати, която загуби при профсъюзно гласуване, има готов сценарий как да отложи всичко възможно най-много. Те имат толкова пари, колкото са необходими, за да направят това, ние трябва да отвърнем на удара с това, което получаваме като дарения“, казва Конър Спенс, секретар и ковчежник, чийто апартамент служи като щаб на кампанията. „Някои разбират, че ще отнеме известно време, но други губят вяра. Точно това е целта на тези тактики на забавяне.“
Ако Профсъюз - Амазон успее да получи своето признание, компанията „Амазон“ ще бъде принудена да влезе в преговори за по-високи заплати или по-добри условия на труд. Тези синдикални членове не таят много вяра в конструктивен социален диалог с „Амазон“ в бъдеще, но се надяват, че тяхната борба ще подхрани ентусиазма на работниците на други места.
„Не искам да звуча драматично, но наистина смятам, че това може да е предшественик на революция“, аргументира се лидерът на кампанията Джулиан Мичъл-Израел.
Следващата стъпка може да дойде в средата на октомври, когато е планирано гласуване в склад в Олбъни.
(Новина, избрана от белгийската агенция Белга  за публикуване от БТА без намеса в текста съгласно договора за сътрудничество между агенциите)