Русия е модифицирала автомата "Калашников АК-12, който нейните сили използват в Украйна, за да се увеличи скорострелността му и войниците да имат по-голям контрол върху режимите на стрелба, съобщи РИА "Новости", цитирана от Ройтерс. Руската агенция се позова на шефа на концерна „Калашников“.
Ръководителят на предприятието заяви, че през тази година са проведени няколко съвещания за използването на автомати АК-12 във войната в Украйна и са били взети решения за модернизирането му. "Концернът, както винаги, реагира бързо на забележките: в най-кратки срокове избрахме технически решения, изработихме прототип и го демонстрирахме на представители на руското министерство на отбраната. Одобрените технически решения сега се въвеждат в проектната документация на автомата", подчерта той. 
Разработеният от „Калашников“ автомат АК-12 за руските въоръжени сили е с калибър 5,45 мм и подобрена точност в сравнение с предишните си версии.
Концернът "Калашников" е санкциониран от САЩ през 2014 г., когато Русия нахлу и анексира украинския полуостров Крим. Тази година ЕС и Обединеното кралство също наложиха санкции срещу концерна.