Пианистката Пламена Мангова ще направи във Варна предпремиера на своя нов компактдиск „Съкровени писма“, който е вдъхновен от историята на любовния триъгълник между Роберт Шуман, Клара Шуман и Йоханес Брамс.
Идеята за него датира от 2020 г., когато музикантката получава поръчка да запише албум за френска компания. Тогава тя попада в интернет на емоционалните затрогващи писма между тримата композитори и озаглавява своя проект „Съкровени писма“, като включва репертоар, който според нея е един от най-красивите, писани някога за пиано. Последната пиеса е завършена с извадка от опус 118 от пиесите на Брамс, която е посветена на Клара Шуман, както се оказало от кореспонденцията, споделя пианистката. Дискът ще има представяне в цяла Европа с програмата, която ще звучи във Варна, а официалната премиера е на 18 ноември в зала „Гаво“ в Париж, в която са изнасяли рецитали Марта Аргерич, Максим Венгеров, Соня Йончева, Пласидо Доминго. 
„Извънредно много се радвам, че имам възможността да представя диска и на българските слушатели във Варна“, казва Мангова и добавя, че градът ѝ е сред любимите в България с неговата атмосфера и вибрации. Пианистката бе гост и на фестивала „Варненско лято“ през това лято и изтъква, че публиката във Варна е чудесна, образована и много добре информирана, с тънко чувство за добър вкус, изграден с годините. 
Мангова пристига във Варна от Ерусалим, където за осми път е взела участие в 25-ото издание на Фестивала за камерна музика. Негов артистичен директор е Елена Башкирова, гостували са Миша Майски, Дмитрий Ситковецки, Паскал Морагес, Жерар Косе, както и млади цигулари, лауреати на последните издания на конкурса „Чайковски”. 
Предстоят ѝ концерти с филхармонията в Манхайм, създадена от младия български диригент Боян Виденов, дебюти с оркестъра на Ставангер, Норвегия, с който ще изпълни Шнитке и Шостакович, и с Държавния оркестър на Атина в Гърция с Четвъртия концерт на Рахманинов. 
Българката е поканена в журито на един от най-големите конкурси в света - “Маргарита Лонг - Жак Тибо”, което счита за проява на уважение към нашата страна и към талантите, които имаме. Самата Мангова има силен старт в творческия път с участие в международния конкурс „Палома О’Ший” в Сантандер, Испания, където на 18 години получава трета награда в конкуренция с пианисти на 30-годишна възраст. 
Концерът на Пламена Мангова е в 19:00 ч. в Градската художествена галерия във Варна.