Индонезийският парламент днес прие закон за защита на личните данни, който включва глоби за корпорациите и до шест години лишаване от свобода за хората, за които се установи, че са злоупотребили с лична информация в четвъртата по население страна в света, предаде Ройтерс.
Законът бе приет заради случаи на изтичане на данни и разследвания на предполагаеми нарушения в правителствени фирми и институции - от държавни застрахователи, телекомуникационни компании и обществени предприятия до приложение за проследяване на контакти с ковид.
Законопроектът беше одобрен с голямо мнозинство. Той упълномощава президента да създаде надзорен орган, който ще глобява служителите, обработващи данни, ако те нарушават правилата за работа с тях. 
Най-голямата глоба е 2% от годишните приходи на корпорациите и може да доведе до конфискуване на активите им или продажба на търг. Законът включва двугодишен период на „приспособяване“, но не уточнява как през това време ще се разглеждат нарушенията. Предвиждат се и до шест години затвор за лицата, фалшифицирали лични данни за собствена изгода, както и до пет години затвор за незаконното им събиране.
Потребителите имат право на обезщетение при нарушения и могат да оттеглят съгласието си за използване на техните данни. Законът също така ще облекчи трансфера на данни между Индонезия и страни с подобно законодателство.