Кралят на Нидерландия ще произнесе днес годишната си реч -  очаквано от сънародниците му тържественото събитие, което се възобновява след двегодишно прекъсване заради пандемията, предаде Асошиейтед прес.
Първите нетърпеливи граждани се събраха още сутринта с надеждата да видят представителите на нидерландския кралски двор, докато краля се придвижи от двореца си в Хага до намиращ се в близост театър. Вилем-Александър, който се върна от погребението на кралица Елизабет Втора, премина през града в каляска, приветстван от стеклото се множество. Той ще произнесе т. нар. "тронно слово" следобед, след което правителството на страната ще представи плана си за годишния бюджет.
Речта на краля и представянето на бюджета идват на фона на криза с поскъпването на живота и растящи цени на енергията в Нидерландия и цяла Европа. Въпреки това немалко зрители пожелаха да присъстват на този специален ден.
"Не съм идвал от две години" каза Кийс ван дер Вал, който е дошъл преди изгрев слънце, за да заеме по-добра позиция по маршрута на краля. През последните две години речите на монарха не бяха толкова тържествени поради ограниченията, свързани с ковид. Нямаше го традиционното преминаване на членове на кралското семейство в теглена от коне каляска.
В Хага днес има засилено полицейско присъствие, много улици бяха затворени, а събралото се множество се наблюдаваше с дронове. Полицията иззе няколко трактора на недоволни фермери, които се опитаха да влязат в града в знак на протест. Нидерландските земеделци протестираха няколко седмици това лято срещу екологичните регулации, които ги принуждават да намалят производството си.
Конете за процесията направиха "репетиция" пред посетителите на плажа в Хага през септември, за да е сигурно, че няма да се подплашат по време на официалното събитие. Този уикенд те преминаха пробно със Стъклената каляска, която кралският двор използва още от 1826 г.