Бургас е домакин на деветата Национална конференцията, посветена на Международния ден на младежта. Тя ще се проведе днес и утре в Експозиционния център "Флора". Събитието е част от комуникационната кампанията на Европейската фестивална асоциация "Невъзможно без младежта в рамките на Европейската година на младежта", съобщиха от местната община.
Конференцията "Достъп на младите хора до култура: Ролята на младежките състави" ще започне от 10:00 часа. Ще бъде очертан приносът на младежките състави за свързване, разширяване и включване на младите хора в общността; за създаване на иновативна и приобщаваща образователна среда; за развитието на таланти, за съхраняване на традиционни ценности и запознаване със световната култура. Ще бъдат дискутирани предизвикателства пред партньорството между културните организации и младите хора и ще бъдат представени иновативни проекти в областта.
Участници в конференцията ще са представители на държавна и общинска администрация, неправителствени организации, образователни и културни институции, изследователи и бизнес от различни населени места в България.
По време на конференцията от 18.30 часа ще бъдат връчени националните награди "ПроКултура" за принос към разширяването на достъпа на младите хора до култура в категориите "Държавен културен институт", "Общински културен институт", "Културна организация", "Читалище", "Община", "Училище", "Детска градина", "Гражданска организация", "Фестивал" и "Цялостен принос". За първи път ще бъде връчена награда в категория "Културна иновация".
Сред номинираните са Община Бургас, Държавната опера в града, Сдружение "Каритас София", сдружение "Школа за деца и младежи в неравностойно положение Дедал" - Варна, "Невиждан театър" и др. 
Националната кампания "Достъп на младите хора до култура" стартира през 2013 г. с приемането на Декларация за достъп на младите хора до култура от БАРОК и Българската асоциация на младежките работници. Днес към Декларацията са се присъединили Министерство на културата, Министерство на младежта и спорта, Министерство на образованието и науката, Министерство на труда и социалната политика, Държавната агенция за закрила на детето, Агенция за социално подпомагане, над 80 общини, Национален младежки форум, Граждански институт, институции и граждански организации.
Основна цел на инициативата е да насърчи национално отговорен диалог между всички в областта на културата за създаване на благоприятна, мотивираща и подкрепяща среда за приобщаването на младите хора към култура в България.