Жалбоподателите към омбудсмана през 2020 г. и 2021 г. никак не бяха малко – над 125 хиляди души минаха през институцията с жалби, с оплаквания, с търсене на съвет, много от тях ме сезираха с подписки за системни проблеми, с които се борят от години, заяви омбудсманът Диана Ковачева пред депутатите при обсъждането на последните два доклада за дейността на институцията. 
Последните две години не бяха леки за българските граждани, включително заради ковид пандемията, само за първите два месеца по време на локдауна жалбите до омбудсмана нараснаха с 30 процента, посочи Ковачева. Тя отбеляза, че институцията на омбудсмана не е спряла работа нито за един ден за тези две години.
Диана Ковачева отчете промяна в тенденцията на получените жалби в институцията през 2021 г. "Преди това получавах най-много жалби срещу държавни органи като нарушители. Миналата година се оказа, че близо 43 процента от жалбите са срещу частно-правни субекти – ВиК, електроразпределителни и топлофикационни дружества, колекторски фирми, фирми за бързи кредити и т.н.", посочи тя. Това се дължи на факта, че хората наистина са затруднени да погасяват своите задължения, именно към монополите, коментира Ковачева.
Не се отказвайте от закона за колекторските фирми, призова омбудсманът. Нека влезе и на второ четене, като преди това бъде подобрен, така че да стане ясно, че фирмите за бързи кредити са обхванати в защитата срещу колекторите, банките са включени в този закон, изобщо има ясна защита по отношение на лицата, които са обект на внимание от страна на колекторските фирми, посочи тя. Ковачева добави, че стои и въпросът за закона за вечния длъжник.
От всички жалби към омбудсмана най-много е делът на потребителските жалби, а сред тях - делът на жалбите, свързани с лошото качество на водата, посочи тя. Не е редно да бъде увеличавана цената, без тя да има връзка с подобряване на качеството, коментира общественият защитник.  Диана Ковачева посочи, че през миналата година над 20 хиляди пенсионери са сезирали омбудсмана с подписки заради ниските пенсии. Затова, според нея, си струва да се обмисли, макар че става дума за много сериозен финансов ресурс, да се осъвременят тези пенсии на хората, които най-отдавна са се пенсионирали с един по-актуален на днешното време осигурителен доход. 
Ковачева посочи, че тези две години са били трудни и за децата, които са били в почти непрекъснато онлайн обучение. Тя призова да бъде обсъден и приет пакетът от законопроекти за детско правосъдие, така че нашето правосъдие да стане по-щадящо за децата. 
Омбудсманът отбеляза, че е получила и много жалби от хората с увреждания и изрази удовлетвореност, че парламентът е подкрепил предложението за срока на изтекли ТЕЛК и НЕЛК решения. Ковачева се обърна с апел за подкрепа на още едно законодателно предложение, свързано с въпроса със сгрешените винетки. В ситуация на явна фактическа грешка при изписването на номера на автомобила, не е справедливо хората да плащат глоби и компенсаторни такси, посочи тя.  
Ковачева засегна и проблемът с домашното насилие. За близо две години над 50 жени бяха убити брутално, заяви тя и подчерта, че жертва на домашно насилие може да стане всеки, затворен в дома си с насилник - хора с увреждане, възрастни родители, деца. „Очаквам, надявам се да бъде внесен законопроектът за промени именно в Закона за домашното насилие. Подкрепете го, защото всъщност жертвите на домашно насилие рядко се осмеляват да говорят, някога ги разубеждават след първия път. Нека да ги чуем от първия път и да ги подкрепим“, призова омбудсманът.