До 31 декември да бъде срокът за подаване на декларации за освобождаване от таксата за битови отпадъци за необитаемите имоти, предвижда проект за изменение на Наредбата за местните такси и цени на услуги, публикуван от Община Търговище. Това съобщиха от администрацията. 
В действащата към момента общинска наредба разписаният срок е 31 октомври на предходната година, за която се иска освобождаване. В Закона за местните данъци и такси е предвиден същият срок, но влизането в сила на тази разпоредба е отложено за 1 януари на втората година, следваща публикуването на резултатите от преброяването през 2021 г. По тази причина се предлага и прецизирането на сроковете, в синхрон с актуалното законодателство.
По данни на общинския пресцентър, 769 са подадените декларации за освобождаване от таксата за битови отпадъци за 2022 г. От тях 43 са подадени и уважени от администрацията след 31 октомври 2021 г. 
Декларациите могат да се подават на място, в Центъра за административно обслужване на местната администрация. Услугата е достъпна и онлайн. За целта е необходим електронен подпис.
Проектът за изменение е публикуван в сайта на Община Търговище.