Международен форум „Архитектура и политика през ХХ век – от изобретение до културно наследство" ще се състои днес и утре в София. Това съобщават от Френския институт в България.
Събитието, което ще е в зала 8 на Националния дворец на културата (НДК) и сградата на Българска телеграфна агенция (БТА), се организира в рамките на българската програма на френското председателство на Съвета на Европейския съюз.
„Архитектурата, сред всички останали изкуства, най-пряко въплъщава политиката на нациите, както в градски мащаб, така и в мащаба на отделни сгради. Същевременно, малко исторически епохи извън XX-ти век са виждали толкова значителни сътресения да се съчетаят едновременно в областта на архитектурата и в тази на политиката“, съобщават организаторите. Без претенция да съставя някаква невъзможна цялостна картография, настоящият форум си поставя за цел да се изправи лице в лице с някои от най-значимите експерименти, провели се в Европа между края на Първата световна война и края на Студената война, като подчертае сложните връзки между дискурсите и политическите стратегии, но също така и промените в изразния и строителния речник, за които свидетелстват, измежду други явления, монументалните сгради, обичайно свързвани с тоталитаризма, допълват те.
В рамките на събитието ще бъдат показани линиите на приемственост и разломите, разпознаваеми между 20-те и 80-те години на миналия век. Ще бъде разгледан и начинът, по който много от най-забележителните архитектурни творби се превърнаха в обекти на наследството, понякога след ожесточена полемика, тъй като така може да бъде измерена съпричастността на гражданите към работата на архитектите и към стойностите, които въпросните творби видимо олицетворяват.
Форумът се организира в партньорство с Народното събрание, Министерството на културата, Столичната община, СУ „Св. Климент Охридски“, Дома на науките за човека и обществото, УАСГ, Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), Камарата на архитектите в България, ИКОМОС България, Гьоте институт – София, Института Сервантес – София, Италианския културен институт – София, Румънския културен институт, Френския институт в Сърбия, Френския институт в Хърватия и Посолството на Франция в Албания.
"Френското председателство на Съвета на ЕС ще завърши в края на месец юни. То бе белязано от война на границата на европейското пространство, която, подобно на много други конфликти, още веднъж дойде да припомни, ако това въобще е необходимо, за това колко важно е опазването и съхраняването на архитектурното наследство, за значението на това наследство за паметта на хората и обществата и последствията от неговото разрушаване. Франция, пионер в тази област, бе в основата на създаването, през 2017 г., на Международния алианс за опазване на наследството в зоните на конфликт (ALIPH). Именно в рамките на същата тази широка визия, форумът „Архитектура и политика през XX-ти век - от изобретение до културно наследство“ позволява да съберем 22-ма лектори от 12 европейски страни, за да помислим заедно и да проведем широк дебат с българската общественост по този въпрос", отбелязва посланикът на Франция у нас Н. Пр. Флоранс Робин. По думите ѝ форумът ще събере в София архитектурни историци, социолози, архитекти на наследството - с цел да изградим отново у европейците единен поглед що се отнася до един оспорван дял от европейската архитектура и по този начин да подпомогнем чувството за принадлежност към общото европейско пространство. Да предложим за тези места бъдеще със силна символика представлява, убедена съм в това, начин да помирим нашата фрагментирана памет, посочва Робин.
Очаква се форумът да бъде открит от посланик Флоранс Робин, министъра на културата Атанас Атанасов и кмета на София Йорданка Фандъкова. В програмата са включени доклади на учени от Франция, България, Австрия, Румъния, Италия, Украйна, Албания, Германия, Полша, Унгария Сърбия и др.